Chrupiące gołąbki z cieście francuskim
Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych i rozpoznawalnych dań polskiej kuchni. Ale co powiecie na nieco odświeżoną wersję tej klasyki? Chrupiące gołąbki z cieściem francuskim to pyszna alternatywa dla wytrawnego mięsnego farszu otoczonego liściem kapusty. W tej wersji francuskiej, gołąbki z cieście francuskim są niezwykle lekkie, delikatne, a także kusząco chrupiące. To oryginalny pomysł na urozmaicenie tradycyjnej potrawy, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom kuchni polskiej, jak i osobom szukającym nowych, ciekawych smaków. Poczuj nutę francuskiej elegancji w polskiej kuchni!
admin
Składniki:
- – 0,5 kg mięsa mielonego (preferuję łopatkę)
– 2 cebule
– kapusta włoska
– 300 g białego ryżu (zazwyczaj kupuję w paczkach, w których znajdują się 3 paczki)
– 4 sztuki gotowego ciasta francuskiego
– sól, pieprz
Chrupiące gołąbki z ciastem francuskim – jak zrobić?
-
1.
Kapustę włoską sparzyć i pojedynczo oddzielać listki, układać na ręcznik papierowy żeby ociekły z wody. FARSZ: Mięso zmielić, doprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną drobno cebulę, ugotować ryż i wystudzony dodać do mięsa. Na liście kapusty nakładać farsz, złożyć boki i zwinąć, uformować w kule w ręce (będzie lepiej zlepić ciasto francuskie, nie będzie się rozwalać). Ciasto francuskie pokroić na kwadraty (wychodzi 6 z jednego) i kolejno układać uformowane w kule gołąbki, ciasto chwycić za boki i zlepić górę, w ten sposób powstaje sakiewka. Ciasto posmarować białkiem. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 min.
Chrupiące gołąbki z cieście francuskim – dodatkowe informacje
Podawać najlepiej z sosem pomidorowym. Nie dodawać do pieczenia oleju na blachę czy masła, ponieważ ciasto francuskie wszystko wchłonie w siebie i gołąbki będą tłuste nieapetyczne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: chrupiące gofry maślane
Następny przepis: Chrupiące drożdżowe paluszki grissini