chrupiące gofry maślane
Smakowite, chrupiące gofry maślane to idealna alternatywa na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Możemy je zaserwować z ulubionymi dodatkami – owocami, syropem klonowym, bitą śmietaną czy nutellą. Ciasto na gofry z masłem jest łatwe do wykonania i zapewni idealną konsystencję oraz smak. To przepis na gofry z masłem, który przetestowały już dziesiątki osób i zawsze wychodzi. Poniżej przedstawiamy sposób przygotowania tego przysmaku. Gofry z masłem to gwarancja zadowolenia dla każdego kto pragnie zjeść coś pysznego na deser.
admin
Składniki:
- 200g masła
- 3 jajka
- 130g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 200g mąki pszennej typ 450
- Dodatki:
- Bita śmietana
- Świeże owoce sezonowe
- Konfitura malinowa
Chrupiące gofry maślane – jak zrobić?
- Masło rozpuścić i przestudzić. Gofrownicę nagrzać z odrobiną tłuszczu.
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Naprzemian wlewać masło i wsypywać mąkę cały czas mieszając.
- Ciasto wylewać na rozgrzaną gofrownicę i piec do momentu, aż przestanie wydobywać się para. Wyłożyć gofry na kratkę i podawać z ulubionymi dodatkami.
Słowa kluczowe: ciasto na gofry z masłem, przepis na gofry z masłem, gofry z masłem
Chrupiące gofry maślane – dodatkowe informacje
Aby uzyskać chrupiące gofry z ciastem na bazie masła, należy je układać obok siebie na kratce, a nie jedne na drugich. Para musi mieć miejsce do ulotnienia się, a kładąc je na siebie powodujemy, że szybko zmiękną i nie będą chrupiące.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chrupiące gniecione ziemniaki z piekarnika z czosnkowym twarożkiem
Następny przepis: Chrupiące gofry z jabłkami