chrupiące gofry maślane

chrupiące gofry maślane

Smakowite, chrupiące gofry maślane to idealna alternatywa na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Możemy je zaserwować z ulubionymi dodatkami – owocami, syropem klonowym, bitą śmietaną czy nutellą. Ciasto na gofry z masłem jest łatwe do wykonania i zapewni idealną konsystencję oraz smak. To przepis na gofry z masłem, który przetestowały już dziesiątki osób i zawsze wychodzi. Poniżej przedstawiamy sposób przygotowania tego przysmaku. Gofry z masłem to gwarancja zadowolenia dla każdego kto pragnie zjeść coś pysznego na deser.

Składniki:

  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 130g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200g mąki pszennej typ 450
  • Dodatki:
  • Bita śmietana
  • Świeże owoce sezonowe
  • Konfitura malinowa

Chrupiące gofry maślane – jak zrobić?

  1. Masło rozpuścić i przestudzić. Gofrownicę nagrzać z odrobiną tłuszczu.
  2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  3. Naprzemian wlewać masło i wsypywać mąkę cały czas mieszając.
  4. Ciasto wylewać na rozgrzaną gofrownicę i piec do momentu, aż przestanie wydobywać się para. Wyłożyć gofry na kratkę i podawać z ulubionymi dodatkami.

Słowa kluczowe: ciasto na gofry z masłem, przepis na gofry z masłem, gofry z masłem

Chrupiące gofry maślane – dodatkowe informacje

Aby uzyskać chrupiące gofry z ciastem na bazie masła, należy je układać obok siebie na kratce, a nie jedne na drugich. Para musi mieć miejsce do ulotnienia się, a kładąc je na siebie powodujemy, że szybko zmiękną i nie będą chrupiące.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chrupiące gniecione ziemniaki z piekarnika z czosnkowym twarożkiem
Następny przepis: Chrupiące gofry z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode