Chrupiące drożdżowe paluszki grissini

Chrupiące drożdżowe paluszki grissini

Chrupiące drożdżowe paluszki grissini to przysmak, który z pewnością zachwyci miłośników pieczywa. Ich delikatne chrupanie i subtelny smak drożdży to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Paluszki grissini swoje korzenie mają we Włoszech, lecz zdobyły sympatię na całym świecie. Idealnie sprawdzają się jako przekąska, dodatek do zup czy owoców morza. Większość osób kupuje je gotowe w sklepie, ale domowy wypiek jest prosty i daje niesamowitą satysfakcję. Poniżej znajdziecie przepis, dzięki któremu przygotujecie własne paluszki grissini. Uwierzcie, że warto, bo to zupełnie inny smak niż ten, który oferują sklepy.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka ciepłego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki pomidorów suszonych mielonych i sproszkowanych
  • Dodatkowo:
  • masło do posmarowania blaszek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Chrupiące drożdżowe paluszki grissini – jak zrobić?

  1. Drożdże rozcieramy z cukrem, 1 łyżką mąki tortowej i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, jajko, sól, suszone sproszkowane pomidory, olej i pozostałe ciepłe mleko.
  2. Następnie zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
  3. Po tym czasie urywamy kawałeczki ciasta i toczymy na posypanej mąką pszenną stolnicy cienkie długie paluszki.
  4. Paluszki układamy na blasze do pieczenia posmarowanej masłem.
  5. Od razu pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

xxxx – dodatkowe informacje

Z przepisu wyszło mi 4 blaszki paluszków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chrupiące gołąbki z cieście francuskim
Następny przepis: Chrupiące kawałki kurczaka z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode