Chrupiąca sałatka z selera naciowego z surimi
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na sałatkę z paluszkami surimi i selerem naciowym. To kompozycja pełna kontrastujących smaków i tekstur. Surimi przypomina smak morza, podczas gdy seler naciowy dodaje ciekawą nutę korzenną. Sałatka, dzięki chrupkości selera, nie jest zbyt ciężka – stanowi znakomitą propozycję na świeży, letni posiłek albo pyszną, lekką kolację. Ciekawą odmianą tradycyjnej sałatki krabowej jest właśnie nasza sałatka z surimi i selerem naciowym. Proste składniki, szybkie przyrządzenie i niepowtarzalna mieszanka smaków to jej klucz do sukcesu. Idealna do skosztowania na przyjęciach lub w codziennym menu.
admin
Składniki:
- pęczek selera naciowego
- opakowanie paluszków krabowych SURIMI (250g)
- kukurydza konserwowa (puszka 300g)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sosu koperkowo-ziołowego np. Knorr (suchego)
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
Chrupiąca sałatka z selera naciowego z surimi – jak zrobić?
- Seler umyć i pokroić w plasterki. Paluszki krabowe także pokroić w 0.5cm plasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do selera i surimi.
- Majonez rozrzedzić jogurtem lub śmietaną, dodać sos koperkowo-ziołowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dobrze wymieszać i dodać do reszty składników. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem można ją schłodzić.
Chrupiąca sałatka z selera naciowego z surimi – dodatkowe informacje
Jeżeli nie jesteście fanami czosnku, możecie go pominąć w przepisie. Podstawowy przepis składał się tylko z dwóch składników, czyli surimi i selera naciowego. W trakcie kolejnych wykańczeń dochodziły następne składniki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto chrupiąca delicja z Oreo i nutellą
Następny przepis: Chrupiąca szarlotka