Chrupiąca kokosowa kruszonka
Chrupiąca kokosowa kruszonka to prawdziwy deserek dla miłośników egzotycznych smaków. Połączenie chrupiącej tekstury z delikatnym, słodkim smakiem kokosa, stworzy potrawę, której nie sposób się oprzeć. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do deserów, jak i samodzielna przekąska. Ten niezwykle aromatyczny dodatek nada Twoim wypiekom wyjątkowego charakteru. Wykorzystanie wiórków kokosowych w przepisie sprawia, że kruszonka zyskuje nie tylko niepowtarzalny smak, ale i ciekawą strukturę. Można ją podawać do owoców, lodów, a nawet ciast. Taką kruszonką pokochasz kokos w każdej postaci. Nie przegap okazji na skosztowanie tej kokosowej uczty!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- pół szklanki cukru kokosowego
- 5 dag masła lub margaryny
Chrupiąca kokosowa kruszonka – jak zrobić?
- Cukier i wiórki kokosowe wsypujemy do miski, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki.
- Kruszonkę rozsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Pieczemy do zrumienienia się kruszonki, tak około 10 minut, pilnujemy żeby nie przypiec za mocno ponieważ kruszonka będzie gorzka.
- Upieczona kruszonka trochę się rozleje po blaszce, ale gdy ostygnie zrobią się z niej grudki.
- Kruszonkę studzimy często mieszając. Zimną przekładamy do słoiczka. Używamy dowolnie według uznania.
Porady
Chrupiąca kokosowa kruszonka – dodatkowe informacje
Masło lub margaryna powinny być zimne.
Z tej proporcji wychodzi jedna blaszka kruszonki.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto chrupiąca delicja z Oreo i nutellą
Następny przepis: Chrupiąca szarlotka