Chrupiąca kokosowa kruszonka

Chrupiąca kokosowa kruszonka

Chrupiąca kokosowa kruszonka to prawdziwy deserek dla miłośników egzotycznych smaków. Połączenie chrupiącej tekstury z delikatnym, słodkim smakiem kokosa, stworzy potrawę, której nie sposób się oprzeć. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do deserów, jak i samodzielna przekąska. Ten niezwykle aromatyczny dodatek nada Twoim wypiekom wyjątkowego charakteru. Wykorzystanie wiórków kokosowych w przepisie sprawia, że kruszonka zyskuje nie tylko niepowtarzalny smak, ale i ciekawą strukturę. Można ją podawać do owoców, lodów, a nawet ciast. Taką kruszonką pokochasz kokos w każdej postaci. Nie przegap okazji na skosztowanie tej kokosowej uczty!

Składniki:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • pół szklanki cukru kokosowego
  • 5 dag masła lub margaryny

Chrupiąca kokosowa kruszonka – jak zrobić?

  1. Cukier i wiórki kokosowe wsypujemy do miski, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki.
  2. Kruszonkę rozsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  3. Pieczemy do zrumienienia się kruszonki, tak około 10 minut, pilnujemy żeby nie przypiec za mocno ponieważ kruszonka będzie gorzka.
  4. Upieczona kruszonka trochę się rozleje po blaszce, ale gdy ostygnie zrobią się z niej grudki.
  5. Kruszonkę studzimy często mieszając. Zimną przekładamy do słoiczka. Używamy dowolnie według uznania.

Porady

Chrupiąca kokosowa kruszonka – dodatkowe informacje

Masło lub margaryna powinny być zimne.

Z tej proporcji wychodzi jedna blaszka kruszonki.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto chrupiąca delicja z Oreo i nutellą
Następny przepis: Chrupiąca szarlotka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode