CHORWACKI BUREK Z SEREM

CHORWACKI BUREK Z SEREM

Chorwacki Burek z serem to jedno z najpopularniejszych dań w krajach bałkańskich. To aromatyczne, rozpływające się w ustach danie ma jednolitą konsystencję i niezwykły smak. Ten klasyczny przepis z Chorwacji łączy w sobie chrupiące ciasto filo z delikatnym, miękkim serem, tworząc przekąskę, która jest idealna na śniadanie, lunch, czy kolację. Burek to nie tylko smakowite danie, ale także istotny element kultury kulinarnej na Bałkanach. Bez względu na to, czy jesteś turystą odwiedzającym Chorwację, czy też szukasz nowych dań do wypróbowania w domu, chorwacki burek z serem z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta FILO
  • 2 opakowania sera feta
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • majeranek
  • kostka serka topionego

Chorwacki burek z serem – jak zrobić?

  1. Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie placki.
  2. Ser feta wymieszać z serkiem topionym, jajkami i łyżką majeranku.
  3. Na placki nakładać farsz z sera i zwijać w rulony jak roladę. Końce zlepić lub zawinąć, aby ser nie wypływał w trakcie pieczenia. Posmarować całość z wierzchu roztopionym masłem.
  4. Rulony poukładać na blasze i piec 40 minut w 200 stopniach.

CHORWACKI BUREK Z SEREM – dodatkowe informacje

Do tego dania można również użyć farszu z mięsa mielonego lub np. szpinaku. Zasada jest jednak, aby potrawę tą przyrządzać na słono.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chołojec
Następny przepis: Chrupiąca kokosowa kruszonka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode