Chocolate crinkles popękane ciasteczka czekoladowe

Chocolate crinkles popękane ciasteczka czekoladowe

Przygotuj się na doświadczenie słodkiego szaleństwa z naszym przepisem na Chocolate Crinkles, czyli popękane ciasteczka czekoladowe. Są one absolutnym must-have na każdym świątecznym stole, ale oczywiście pasują do każdej okazji. Intensywnie czekoladowe, miękkie od środka, z chrupiącą zewnętrzną warstwą, dosłownie rozpływają się w ustach. Chocolate Crinkles to wspaniałe połączenie ciasta i pudru cukrowego, które razem tworzą niepowtarzalną fakturę popękanego wierzchu ciasteczka. Ich przygotowanie dostarczy wiele zabawy zarówno doświadczonym kucharzom, jak i początkującym cukiernikom. Zaskocz bliskich tym wyjątkowym smakiem i podkreśl swoje kulinarnie kreatywne zdolności!

Składniki:

  • Gorzka czekolada – 180 g, plus 30-40 g posiekanej czekolady
  • Jajka – 3
  • Szczypta soli
  • Masło – 75 g
  • Cukier biały kryształ – 100 g
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka lub aromat, ekstrakt
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • Mąka pszenna – 250 g
  • Kakao – 1 łyżka
  • Cukier puder – ok. 1/2 szklanki

Chocolate crinkles popękane ciasteczka czekoladowe – jak zrobić?

  1. Przygotowanie:
    Czekoladę ( 180 g ) łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Masę czekoladową mieszamy co jakiś czas, odstawiamy do przestudzenia.
    Oddzielamy żółtka od białek, jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na prawie sztywną pianę, kiedy białka będą stabilne partiami dodajemy cukier i cukier wanilinowy, a na końcu żółtka. Następnie wlewamy cienką strużką masę czekoladową, stale miksując do połączenia składników.
    Składniki sypkie tj. mąkę, proszek do pieczenia, kakao mieszamy ze sobą i przesiewamy. Do masy czekoladowej przesypujemy składniki sypkie, mieszamy do połączenia.
    Pozostałą ilość czekolady drobno siekamy i mieszamy z ciastem. Miskę owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzin, a najlepiej całą noc.
    Cukier puder przesiewamy i przesypujemy do wysokiej miseczki. Z zimnego ciasta formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego i dokładnie obtaczamy w cukrze.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Obficie obtoczone kulki układamy na blaszce z zachowaniem niewielkiego odstępu.
    Pieczemy przez 10 minut. Studzimy na kratce.

Chocolate crinkles – dodatkowe informacje

Jeśli ciasto podczas formowania kulek zbytnio się ociepli, wówczas cukier puder namoknie i nasze ciasteczka chocolate crinkles już nie będą tak efektownie wyglądały.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chocolate Crinkles, czyli popękane ciasteczka czekoladowe
Następny przepis: CHORWACKI BUREK Z SEREM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode