Chocolate crinkles popękane ciasteczka czekoladowe
Przygotuj się na doświadczenie słodkiego szaleństwa z naszym przepisem na Chocolate Crinkles, czyli popękane ciasteczka czekoladowe. Są one absolutnym must-have na każdym świątecznym stole, ale oczywiście pasują do każdej okazji. Intensywnie czekoladowe, miękkie od środka, z chrupiącą zewnętrzną warstwą, dosłownie rozpływają się w ustach. Chocolate Crinkles to wspaniałe połączenie ciasta i pudru cukrowego, które razem tworzą niepowtarzalną fakturę popękanego wierzchu ciasteczka. Ich przygotowanie dostarczy wiele zabawy zarówno doświadczonym kucharzom, jak i początkującym cukiernikom. Zaskocz bliskich tym wyjątkowym smakiem i podkreśl swoje kulinarnie kreatywne zdolności!
admin
Składniki:
- Gorzka czekolada – 180 g, plus 30-40 g posiekanej czekolady
- Jajka – 3
- Szczypta soli
- Masło – 75 g
- Cukier biały kryształ – 100 g
- Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka lub aromat, ekstrakt
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- Mąka pszenna – 250 g
- Kakao – 1 łyżka
- Cukier puder – ok. 1/2 szklanki
Chocolate crinkles popękane ciasteczka czekoladowe – jak zrobić?
- Przygotowanie:
Czekoladę ( 180 g ) łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Masę czekoladową mieszamy co jakiś czas, odstawiamy do przestudzenia.
Oddzielamy żółtka od białek, jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na prawie sztywną pianę, kiedy białka będą stabilne partiami dodajemy cukier i cukier wanilinowy, a na końcu żółtka. Następnie wlewamy cienką strużką masę czekoladową, stale miksując do połączenia składników.
Składniki sypkie tj. mąkę, proszek do pieczenia, kakao mieszamy ze sobą i przesiewamy. Do masy czekoladowej przesypujemy składniki sypkie, mieszamy do połączenia.
Pozostałą ilość czekolady drobno siekamy i mieszamy z ciastem. Miskę owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzin, a najlepiej całą noc.
Cukier puder przesiewamy i przesypujemy do wysokiej miseczki. Z zimnego ciasta formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego i dokładnie obtaczamy w cukrze.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Obficie obtoczone kulki układamy na blaszce z zachowaniem niewielkiego odstępu.
Pieczemy przez 10 minut. Studzimy na kratce.
Chocolate crinkles – dodatkowe informacje
Jeśli ciasto podczas formowania kulek zbytnio się ociepli, wówczas cukier puder namoknie i nasze ciasteczka chocolate crinkles już nie będą tak efektownie wyglądały.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chocolate Crinkles, czyli popękane ciasteczka czekoladowe
Następny przepis: CHORWACKI BUREK Z SEREM