Chłopskie jadło z patelni
Chłopskie jadło z patelni to smaczny i pożywny posiłek, idealny na chłodniejsze dni. To jednogarnkowe danie, które jest łatwe do przygotowania i pełne świeżych, zdrowych składników. Oba te elementy nadają mu swój charakterystyczny, „chłopski” styl. To danie jest również świetnym pomysłem na urozmaicenie standardowych posiłków – można je dostosować dowolnie, zgodnie z preferencjami, a jego podstawę stanowią składniki, które zazwyczaj mamy w domowym zapasie. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na chłopskie jadło z patelni – satysfakcja z jego smaku gwarantowana!
admin
Składniki:
- 650 gramów ziemniaków (po obraniu)
- 300 gramów kiełbasy
- 250 gramów cebuli
- sól, pieprz ziołowy
- papryka słodka w proszku
- majeranek, czosnek granulowany
Chłopskie jadło z patelni – jak zrobić?
-
1.
Ziemniaki (obrane) w zależności od wielkości kroimy w talarki lub pół-talarki. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż wytopi się tłuszcz i się zrumienią. -
2.
Gdy kiełbasa będzie mocno zrumieniona, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i czekamy aż się zeszkli. Gdy to nastąpi, wrzucamy na patelnię talarki ziemniaczane. -
3.
Całość zalewamy szklanką wody, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem do smaku. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków.
Chłopskie jadło z patelni – dodatkowe informacje
Świetnie smakuje podane z ogórkiem kwaszonym i musztardą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chłopska zupa z kiełbasą
Następny przepis: Chocolate Crinkles, czyli popękane ciasteczka czekoladowe