Chłopskie jadło z patelni

Chłopskie jadło z patelni

Chłopskie jadło z patelni to smaczny i pożywny posiłek, idealny na chłodniejsze dni. To jednogarnkowe danie, które jest łatwe do przygotowania i pełne świeżych, zdrowych składników. Oba te elementy nadają mu swój charakterystyczny, „chłopski” styl. To danie jest również świetnym pomysłem na urozmaicenie standardowych posiłków – można je dostosować dowolnie, zgodnie z preferencjami, a jego podstawę stanowią składniki, które zazwyczaj mamy w domowym zapasie. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na chłopskie jadło z patelni – satysfakcja z jego smaku gwarantowana!

Składniki:

  • 650 gramów ziemniaków (po obraniu)
  • 300 gramów kiełbasy
  • 250 gramów cebuli
  • sól, pieprz ziołowy
  • papryka słodka w proszku
  • majeranek, czosnek granulowany

Chłopskie jadło z patelni – jak zrobić?

  1. 1.
    Ziemniaki (obrane) w zależności od wielkości kroimy w talarki lub pół-talarki. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż wytopi się tłuszcz i się zrumienią.
  2. 2.
    Gdy kiełbasa będzie mocno zrumieniona, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i czekamy aż się zeszkli. Gdy to nastąpi, wrzucamy na patelnię talarki ziemniaczane.
  3. 3.
    Całość zalewamy szklanką wody, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem do smaku. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków.

Chłopskie jadło z patelni – dodatkowe informacje

Świetnie smakuje podane z ogórkiem kwaszonym i musztardą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chłopska zupa z kiełbasą
Następny przepis: Chocolate Crinkles, czyli popękane ciasteczka czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode