Chłopski garnek
Chłopski garnek z kapustą to prosty, a zarazem sycący przepis, który doskonale sprawdzi się jako posiłek ogrzewający w chłodne dni. Wisienką na torcie jest to, że jest on równie smaczny na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki mają szansę się połączyć. Przepis ten składa się z prostych, łatwo dostępnych składników. Główne role w potrawie grają pyszne mięso, aromatyczne przyprawy oraz pachnąca kapusta. Chłopski garnek to danie, które będzie cieszyć się popularnością nie tylko wśród domowników, ale także zaproszonych gości. Zapach uniesiony z garnka rozprowadzi się po całym domu i na pewno zachęci wszystkich do zajrzenia do kuchni.
admin
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 2-3 laski kiełbasy
- 3 papryki czerwone
- około 10 ziemniaków
- 3 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki bazylii
- 3 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 500 ml ciepłej wody
Chłopski garnek – jak zrobić?
- Kiełbasę obieramy, kroimy w półksiężyce.
- Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy w małe paseczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy kiełbasę na złoty kolor.
- Dodajemy paprykę i razem dusimy około 5 minut.
- Następnie wrzucamy kapustę (jeśli się nie mieści pozostałą część wrzucamy, gdy poprzednia zmięknie i zmniejszy objętość) i po 5 minutach kawałki ziemniaków.
- Całość zalewamy około 500 ml wody, przyprawiamy, dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty i ziemniaków (co jakiś czas należy przemieszać, aby się nie przypalało).
- Podajemy na gorąco jako samodzielne danie.
Chłopski garnek – dodatkowe informacje
Młoda kapusta na pewno ugotuje się szybciej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chłopska zupa z kiełbasą
Następny przepis: Chocolate Crinkles, czyli popękane ciasteczka czekoladowe