Chłodnik z botwiny Magdy Gessler
Składniki:
- 2 pęczki botwiny
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 ogórki gruntowe
- 2 ogórki małosolne
- Pęczek rzodkiewek
- Pęczek koperku
- Pęczek szczypiorku
- 600 ml zsiadłego mleka
- 300 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 4 jajka
Chłodnik z botwiny Magdy Gessler – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1. Zaczynamy od ugotowania wywaru z botwiny – botwinę wraz z liśćmi siekamy drobno, zalewamy małą ilością wody (tylko, by woda przykryła buraki) i gotujemy 10 minut.
Wywar delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny i schładzamy. -
2. Chłodnik z botwiny doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Siekamy też pęczek koperku, rzodkiewki myjemy, usuwamy liście i drobno kromy.
-
3. Zsiadłe mleko mieszamy z gęstą śmietaną w proporcji 2:1. Mleko mieszamy z wywarem w proporcji 1:1. Tuż przed podaniem zupy dodajemy posiekany szczypior.
-
4. Na talerze wykładamy ogórki świeże, gruntowe oraz małosolne drobno posiekane oraz rzodkiewkę. Układamy też pokrojone, ugotowane na twardo jajka. Do talerzy wlewamy schłodzony chłodnik z botwinki, posypujemy koperkiem.
Słowa kluczowe: chłodnik przepis Magdy Gessler, botwina Magda Gessler, ogórki małosolne Gessler, chłodnik Magda Gessler, chłodnik litewski Gessler, ogórki małosolne Magdy Gessler, chłodnik Gesslerowej, chłodnik Gessler, botwina Gesslerowej, chłodnik Magdy Gessler, chłodnik litewski Magdy Gessler
Porady – dodatkowe informacje
Przygotowując chłodnik z botwiny Magdy Gessler, nie ścieramy warzyw na tarce, tylko drobno je siekamy. Starkowane warzywa puszczają zbyt dużo soku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chłodnik z botwinki z jajkiem
Następny przepis: Chłopska zupa z kiełbasą