Chłodnik z botwinki z jajkiem

Chłodnik z botwinki z jajkiem

Na wiosnę, kiedy świeża botwina jest najsmaczniejsza, warto sięgnąć po przepis na chłodnik z botwinką z jajkiem. Ten tradycyjny polski zimny przekąsek to esencja sezonowych warzyw i zdrowia, z dodatkiem odświeżającego kefiru. Idealny na lekki obiad lub kolację, szczególnie podczas cieplejszych dni. Uwodzi swoim orzeźwiającym smakiem i kolorową prezencją. Tworzy harmonijną kompozycję smaków gdzie botwina pełni główną rolę, a jajko nadaje mu sytości. Bezbłędny na rodzinne spotkania, ale także jako codzienny posiłek. Wbrew pozorom, jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich smakoszy.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami (najlepiej żeby były dość duże)
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 5 ogórków gruntowych
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sok z połowy cytryny
  • 800 g zsiadłego mleka
  • 400 g kefiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Chłodnik z botwinki z jajkiem – jak zrobić?

  1. 1.
    Botwinkę myjemy i wraz z liśćmi drobno kroimy (buraki ścieram na tarce o dużych oczkach). Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, tyle, żeby botwinka była przykryta, dodajemy sok z cytryny oraz 3 łyżeczki cukru i gotujemy około 10 minut do miękkości. Zdejmujemy garnek z ognia, czekamy aż wystygnie.
  2. 2.
    Do ugotowanej botwinki dodajemy startą na tarce o dużych oczkach rzodkiewkę, ogórki, posiekany koperek i szczypiorek, oraz zmiażdżony przez praskę czosnek. Wszystko zalewamy zsiadłym mlekiem i kefirem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki i solidnie chłodzimy. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i posypujemy świeżym koperkiem.

Chłodnik z botwinki z jajkiem – dodatkowe informacje

Chłodnik doskonale smakuje z młodymi ziemniaczka posypanymi skwarkami z cebulka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chłodnik z botwinki
Następny przepis: Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i szczypiorkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode