Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i szczypiorkiem
Przedstawiamy przepis na tradycyjną, polską potrawę – chłodnik z botwinki z rzodkiewką i szczypiorkiem. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się na letnie dni, gdy szukamy lekkiej, orzeźwiającej potrawy. Kluczem do jego smaku jest świeża botwina o intensywnie zielonym i aromatycznym liściu. W przepisie wykorzystamy także chrupiące rzodkiewki oraz szczypiorek, które dodadzą chłodnikowi niepowtarzalnego charakteru. To idealne połączenie smaków i aromatów – botwiny, czosnku, rzodkiewek i szczypiorku – tworzy zdrowe i pyszne danie.
admin
Składniki:
- pęczek szpinaku
- 7 rzodkiewek
- natka pietruszki
- 200ml jogurtu naturalnego
- 100 ml kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka octu
Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i szczypiorkiem – jak zrobić?
- Botwinkę dokładnie oczyścić, umyć.
- Pokroić drobno.
- 250 ml wody zagotować z solą i octem, dodać botwinkę. Gotować do miękkości.
- Przestudzić.
- Dodać jogurt, śmietanę, posiekany szczypiorek i umyte,pokrojone w kostkę rzodkiewki. Doprawić.
Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i szczypiorkiem – dodatkowe informacje
Wyśmienicie smakuje mocno schłodzony.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chłodnik z botwinki z jajkiem
Następny przepis: Chłopska zupa z kiełbasą