Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i szczypiorkiem

Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i szczypiorkiem

Przedstawiamy przepis na tradycyjną, polską potrawę – chłodnik z botwinki z rzodkiewką i szczypiorkiem. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się na letnie dni, gdy szukamy lekkiej, orzeźwiającej potrawy. Kluczem do jego smaku jest świeża botwina o intensywnie zielonym i aromatycznym liściu. W przepisie wykorzystamy także chrupiące rzodkiewki oraz szczypiorek, które dodadzą chłodnikowi niepowtarzalnego charakteru. To idealne połączenie smaków i aromatów – botwiny, czosnku, rzodkiewek i szczypiorku – tworzy zdrowe i pyszne danie.

Składniki:

  • pęczek szpinaku
  • 7 rzodkiewek
  • natka pietruszki
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka octu

Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i szczypiorkiem – jak zrobić?

  1. Botwinkę dokładnie oczyścić, umyć.
  2. Pokroić drobno.
  3. 250 ml wody zagotować z solą i octem, dodać botwinkę. Gotować do miękkości.
  4. Przestudzić.
  5. Dodać jogurt, śmietanę, posiekany szczypiorek i umyte,pokrojone w kostkę rzodkiewki. Doprawić.

Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i szczypiorkiem – dodatkowe informacje

Wyśmienicie smakuje mocno schłodzony.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chłodnik z botwinki z jajkiem
Następny przepis: Chłopska zupa z kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode