Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki to doskonałe danie, które pozwoli urozmaicić letnie dni. To tradycyjne, polskie potrawa o wyrazistym smaku i orzeźwiającym aromacie, które nigdy nie wychodzi z mody. Botwinka, główny składnik chłodnika, to młody burak z liśćmi. Jest bogata w witaminy i minerały. Dodatek świeżych warzyw, ziół i jogurtu naturalnego podkreśla jej smak oraz dodaje lekkości. Przepis jest prosty do wykonania, a gotowy chłodnik z botwinki idealnie nadaje się na zimny obiad czy lekką kolację. Jest to danie kolorowe, pachnące i niezwykle odżywcze, które z pewnością zasmakuje każdemu wielbicielowi tradycyjnej, polskiej kuchni.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1 mały ogórek wężowy
- 6 rzodkiewek
- 400 ml jogurtu greckiego
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka octu
- świeży koperek i świeży szczypiorek, ząbek czosnku
- sól, pieprz, cukier (do smaku)
- jajko na twardo do podania 🙂
Chłodnik z botwinki – jak zrobić?
- Botwinkę myjemy i osuszamy. Odcinamy buraczki, obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Liście i łodygi drobno kroimy. Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak żeby tylko przykryć botwinę. Dodajemy ocet, sól i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. Botwinę chłodzimy.
- Ogórka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę odcinamy od liści i kroimy też w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Wystudzoną botwinę, rzodkiewki i ogórka przekładamy do miski. Dodajemy jogurt i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy koperek i szczypiorek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Chłodzimy około 1,5 godziny.
Chłodnik z botwinki – dodatkowe informacje
Lepszy będzie schłodzony cały dzień.
Podawać z jajkiem i ziemniakami.
Tagikuchnia polska
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chłodnik arbuzowy
Następny przepis: Chłodnik z botwinki z jajkiem