Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki to doskonałe danie, które pozwoli urozmaicić letnie dni. To tradycyjne, polskie potrawa o wyrazistym smaku i orzeźwiającym aromacie, które nigdy nie wychodzi z mody. Botwinka, główny składnik chłodnika, to młody burak z liśćmi. Jest bogata w witaminy i minerały. Dodatek świeżych warzyw, ziół i jogurtu naturalnego podkreśla jej smak oraz dodaje lekkości. Przepis jest prosty do wykonania, a gotowy chłodnik z botwinki idealnie nadaje się na zimny obiad czy lekką kolację. Jest to danie kolorowe, pachnące i niezwykle odżywcze, które z pewnością zasmakuje każdemu wielbicielowi tradycyjnej, polskiej kuchni.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 mały ogórek wężowy
  • 6 rzodkiewek
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka octu
  • świeży koperek i świeży szczypiorek, ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier (do smaku)
  • jajko na twardo do podania 🙂

Chłodnik z botwinki – jak zrobić?

  1. Botwinkę myjemy i osuszamy. Odcinamy buraczki, obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Liście i łodygi drobno kroimy. Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak żeby tylko przykryć botwinę. Dodajemy ocet, sól i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. Botwinę chłodzimy.
  2. Ogórka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę odcinamy od liści i kroimy też w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Wystudzoną botwinę, rzodkiewki i ogórka przekładamy do miski. Dodajemy jogurt i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy koperek i szczypiorek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Chłodzimy około 1,5 godziny.

Chłodnik z botwinki – dodatkowe informacje

Lepszy będzie schłodzony cały dzień.
Podawać z jajkiem i ziemniakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chłodnik arbuzowy
Następny przepis: Chłodnik z botwinki z jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode