Chłodnik śledziowy
Czy myślałeś kiedyś o połączeniu tradycyjnego chłodnika z delikatnym smakiem śledzia? Jeżeli nie, to ten przepis na chłodnik śledziowy na pewno Cię zaskoczy. Jest to wyjątkowe danie, które idealnie sprawdzi się na letnie, gorące dni. Wymaga świeżych składników, które dostarczą dużej dawki potrzebnych organizmowi witamin i minerałów. Słony, aromatyczny śledź w połączeniu z kwaśnym smakiem jogurtu naturalnego i szczypiorku, tworzy niepowtarzalny smak, który po prostu zachwyca. Chłodnik śledziowy to idealna propozycja na lekki obiad lub kolację, szczególnie dla miłośników ryb.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 filety śledziowe w soli
- 1 duża cebula
- pieprz czarny z młynka
- pieprz ziołowy
- 3-5 łyżek octu 10%
- 1,5 szklanki przegotowanej, zimnej wody
- szklanka kefiru lub maślanki
- 3 łyżki gęstej śmietany
- ziemniaki
- sól
- gałka muszkatołowa
Chłodnik śledziowy – jak zrobić?
- W naczyniu, w którym przyrządzimy chłodnik, umieszczamy odmoczone lub wypłukane śledzie. Następnie zalewamy je 1,5 szklanki zimnej przegotowanej wody z 3 łyżkami octu. Dodajemy pokrojoną cienko w półkrążki cebulę, przykrywamy i wkładamy do lodówki.
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
- Kiedy ziemniaki będą gotowe, wyjmujemy pojemnik z lodówki. Dodajemy do niego pieprz z młynka, kefir i śmietanę, mieszamy. Doprawiamy odrobiną pieprzu ziołowego. Następnie wlewamy sobie porcję na miseczkę, razem z filetem śledziowym.
- Podajemy na osobnym talerzyku ziemniaki posypane solą i odrobiną gałki muszkatołowej.
Chłodnik śledziowy – dodatkowe informacje
Można dodać więcej octu – niezdrowo, ale raz kiedyś można sobie pozwolić, jeśli ktoś jest fanem takich smaków. Można też zupę trochę posłodzić, będzie delikatniejsza. POLECAM!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chłodnik arbuzowy
Następny przepis: Chłodnik z botwinki z jajkiem