Chlebek Pizza
Składniki:
- Składniki na Ciasto:
- 3 1/3 szklanki mąki pszennej
- paczka drożdży instant 7 g (ok. 40 g świeżych)
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżki ketchupu pikantnego
- 1,5 łyżki przyprawy do pizzy lub ulubiona mieszanka ziół
- 100 g tartego sera
- Dodatkowo:
- 2,5 szklanki ulubionych dodatków
- u mnie czerwona papryka, czerwona cebula, kukurydza
- 100 g tartego sera
- 2 ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki i bazylia solidna garść
Chlebek pizza – jak zrobić?
-
Drożdże instant zalać całością ciepłej wody i pozostawić w misce na parę min. Przesiewamy przez sitko mąkę, wsypujemy sól i cukier, przyprawę do pizzy, wrzucamy ketchup. Całość mieszamy łyżką drewnianą tylko do połączenia, następnie dodajemy nasze dodatki drobno pokrojone (papryka, cebula, przeciśnięty czosnek przez praskę, natka pietruszki oraz bazylię) oraz tartego sera. Ponownie całość mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Owijamy miskę folią spożywczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, a następnie odstawiamy na godzinę do lodówki.
-
Ciasto wyjmujemy z miski na solidnie oprószony mąką blat, matę silikonową i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości 1-1,5 cm. Następnie posypujemy tartym serem na wierzchu.
-
Następnie rolujemy ciasto wzdłuż dłuższego boku, a oba końce podwijamy pod spód. Przekładamy chlebek na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Pozostawiamy chlebek przykryty ściereczką do napuszenia na 10 min. Następnie pieczemy przez ok. 30-35 min. w temperaturze 200°C. Po 15 min. zasłaniamy chlebek folią aluminiową, a następnie zwiększamy temperaturę do 220°C (w oryginale był pieczony w temperaturze 230°C przez cały czas pieczenia).
Porady – Chlebek Pizza – dodatkowe informacje
Surowe ciasto dość mocno się klei, dobrze jest je obtaczać w mące, a nie wyrabiać go z większą ilością mąki jak jest w przepisie. Dzięki temu chlebek będzie delikatny, wilgotny i smaczny na drugi dzień.