Chlebek Pita Z Patelni
Chlebek Pita Z Patelni to koncept zaczerpnięty z kuchni Bliskiego Wschodu. To jedno z tych potraw, które dzięki swojej prostocie i uniwersalności, zdobywają miłośników na całym świecie. Chlebek pita, to poduszkowate placki, które w środku mają charakterystyczną „kieszonkę”. Można je wypełnić praktycznie wszystkim – od tradycyjnych kebabów, przez sałatkę, aż po słodką nutellę. Dlatego jeśli poszukujesz smacznej alternatywy dla kanapek lub chleba, to ten przepis na pitę z patelni jest dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Z tym przepisem zrobienie pit w domu jest naprawdę proste i nie wymaga specjalistycznego sprzętu.
admin
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 125 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 10 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki oleju/oliwy
Chlebek pita z patelni – jak zrobić?
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól.
- W ciepłej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru, rozcieramy drożdże i odstawiamy do ruszenia (wytworzenia się sporej pianki na powierzchni).
- Wyrośnięty rozczyn, mieszamy z mąką, dodajemy olej/oliwę i wyrabiamy na miękkie elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy szmatką i odstawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części i wałkujemy na placki o średnicy 12-15 cm i grubości 4-5 mm. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 15-20 minut.
- Patelnie rozgrzewamy i na suchą patelnię wykładamy taki wyrośnięty placek, przykrywamy pokrywką na 1-2 minutki, następnie odkrywamy i już więcej nie przykrywamy. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony na niedużym ogniu (kuchenka indukcyjna 6/5 stopień). Gotowe wykładamy do przestygnięcia.
Chlebek Pita Z Patelni – dodatkowe informacje
Ps. Chlebki możemy też upiec w piekarniku. Rozgrzewamy piekarnik razem z blaszką na której będą się piekły do 200stop. Na tak rozgrzaną blaszkę wykładamy placki i pieczemy je przez około 10 minut. Następnie studzimy.