Chlebek czosnkowy pieczony w folii

Chlebek czosnkowy pieczony w folii

Chlebek czosnkowy pieczony w folii to prawdziwa rozkosz dla entuzjastów smaków z czosnkiem. Jest to idealne danie na szybką kolację, przekąskę podczas wieczornego spotkania z przyjaciółmi lub jako dodatek do przystawek. Ten przepis przeniesie Was do świata włoskiej kuchni, gdzie chleb z masłem czosnkowym jest podstawą każdego posiłku. Wykonanie jest proste, a efekt końcowy niesamowicie smaczny. Jeżeli więc zastanawiasz się, jak zrobić chleb czosnkowy, ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki:

  • 1 małe opakowanie margaryny roślinnej
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 mały chleb krojony lub krojona bułka wrocławska (ja użyłam tej drugiej)

Chlebek czosnkowy pieczony w folii – jak zrobić?

  1. Masło utrzeć, dodać czosnek, ponownie ucierać, przyprawić solą i ziołami. Każdą kromkę chleba smarować z dwóch stron masłem. Składać z powrotem do kształtu chlebka. Całość zawinąć w folię. Grillować ok. 40min. po tym czasie lekko odchylić folię i grillować kolejne 15 min. W mojej wersji między kromki włożyłam jeszcze po plastrze żółtego sera.

Słowa kluczowe: chleb z masłem czosnkowym z piekarnika, chleb czosnkowy z piekarnika, jak zrobić chleb czosnkowy, chleb z masłem czosnkowym

Chlebek czosnkowy pieczony w folii – dodatkowe informacje

Chlebek można również przyrządzić w piekarniku postępując podobnie jak przy grillu pamiętając o zmniejszeniu czasu pieczenia do ok. 20min.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chlebek bananowy z orzechami i płatkami owsianymi
Następny przepis: chlebek jaglany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode