Chlebek czosnkowy pieczony w folii
Chlebek czosnkowy pieczony w folii to prawdziwa rozkosz dla entuzjastów smaków z czosnkiem. Jest to idealne danie na szybką kolację, przekąskę podczas wieczornego spotkania z przyjaciółmi lub jako dodatek do przystawek. Ten przepis przeniesie Was do świata włoskiej kuchni, gdzie chleb z masłem czosnkowym jest podstawą każdego posiłku. Wykonanie jest proste, a efekt końcowy niesamowicie smaczny. Jeżeli więc zastanawiasz się, jak zrobić chleb czosnkowy, ten przepis jest dla Ciebie.
admin
Składniki:
- 1 małe opakowanie margaryny roślinnej
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 mały chleb krojony lub krojona bułka wrocławska (ja użyłam tej drugiej)
Chlebek czosnkowy pieczony w folii – jak zrobić?
- Masło utrzeć, dodać czosnek, ponownie ucierać, przyprawić solą i ziołami. Każdą kromkę chleba smarować z dwóch stron masłem. Składać z powrotem do kształtu chlebka. Całość zawinąć w folię. Grillować ok. 40min. po tym czasie lekko odchylić folię i grillować kolejne 15 min. W mojej wersji między kromki włożyłam jeszcze po plastrze żółtego sera.
Słowa kluczowe: chleb z masłem czosnkowym z piekarnika, chleb czosnkowy z piekarnika, jak zrobić chleb czosnkowy, chleb z masłem czosnkowym
Chlebek czosnkowy pieczony w folii – dodatkowe informacje
Chlebek można również przyrządzić w piekarniku postępując podobnie jak przy grillu pamiętając o zmniejszeniu czasu pieczenia do ok. 20min.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chlebek bananowy z orzechami i płatkami owsianymi
Następny przepis: chlebek jaglany