Chlebek bananowy z kakao bez jajek
Chlebek bananowy z kakao bez jajek to fantastyczna propozycja dla fanów słodkości, którzy cenią zdrowsze alternatywy klasycznych desery. Składniki jak dojrzałe banany, kakao i mąka tworzą niepowtarzalną kombinację smaków. Dodatkowym atutem tego przepisu jest brak jajek, dzięki czemu jest on idealny dla osób na diecie wegańskiej czy też dla tych, którzy z różnych powodów nie mogą ich spożywać. Wyszukane składniki, smak i aromat sprawiają, że ciasto bananowe bez jajek i mleka to doskonała propozycja na deser czy podwieczorek. Spróbujcie przygotować Chlebek bananowy z kakao bez jajek – zakochacie się w tym smaku!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 duże banany
- 260 g mąki
- 150 g cukru
- 20 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 30 ml oleju słonecznikowego
- 80 ml mleka
Chlebek bananowy z kakao bez jajek – jak zrobić?
-
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, olej i mleko, mieszamy.
Mąkę mieszamy z sodą.
Mokrą mieszankę dodajemy do mąki i mieszamy do otrzymania jednolitej masy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy po łyżce naprzemiennie do natłuszczonej blaszki keksowej.
Pieczemy przez 45 minut do suchego patyczka.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
Chlebek bananowy z kakao bez jajek – dodatkowe informacje
Dodatkowo możemy ułożyć banany na wierzchu, jeżeli mamy więcej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chlebek bananowy z bakaliami
Następny przepis: Chlebek czosnkowy pieczony w folii