Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru
Zapraszamy do spróbowania przepisu na chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych, pełnych kalorii słodyczy. Ta opcja jest nie tylko zdrowa, ale i niezwykle smaczna. Idealna dla osób na diecie, dbających o formę oraz dla tych, którzy poszukują ciekawych, zdrowszych alternatyw dla codziennych przekąsek. Składniki są naturalne i proste, głównym bohaterem jest banan, który dostarcza niezbędnej słodkości. Chlebek jest aromatyczny, delikatny i wilgotny, a przy tym bardzo sycący. Wypróbuj, a przekonasz się, że zdrowe odżywianie może być pyszne. Gorąco polecamy ten przepis na chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany (300 g)
- 100 g jabłka albo musu jabłkowego bez cukru
- 2 jajka
- 200 g mąki razowej (ale może też być zwykła, orkiszowa, żytnia…)
- 1 proszek do pieczenia = 8 g
- szczypta cynamonu, można dać więcej, według uznania
- 50 g siekanych orzechów: włoskich, laskowych lub migdałów
- 1 dodatkowy banan do dekoracji
Chleb bananowy bez tłuszczu i cukru – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Jabłko obrać, wybrać pestki i zetrzeć na tarce. Trzy dojrzałe banany rozgnieść widelcem na papkę. Ubić z jajkami na pianę.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać cynamon. Dodać do masy bananowej i krótko, ale dobrze wymieszać. Na koniec dodać orzechy i całość przełożyć do prostokątnej foremki. Wyrównać. Banana rozkroić na pół i położyć na wierzchu ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 45 minut.
Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru – dodatkowe informacje
Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru pieczemy w prostokątnej foremce. Wiadomo, im większa foremka, tym niższy będzie nasz chlebek. Można też upiec go w okrągłej foremce lub muffinkach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb żytni na zakwasie ze śliwką
Następny przepis: Chlebek bananowy z bakaliami