Chlebek bananowy (banana bread)
Kruchy, słodki i pełen cudownego aromatu Chlebek Bananowy, jest jednym z najbardziej popularnych deserów na świecie i świetnym sposobem na wykorzystanie dojrzałych bananów. Idealny na śniadanie, deser lub jako przekąska. Ten amerykański klasyk już dawno opanował serca smakoszy i blogerów na całym świecie. Zainspirowała mnie do jego przyrządzenia strona Moje Wypieki, od której pochodzi przepis. Dzięki niej możemy cieszyć się tego typu ciastem bez konieczności wyjścia z domu. Przygotowanie go jest równie proste, jak smakiem zachwycające, a efekt końcowy z pewnością przekroczy oczekiwania każdego miłośnika słodkości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione
- 1/3 szklanki roztopionego masła (ok. 125 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 roztrzepane jajko
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Chlebek bananowy (banana bread) – jak zrobić?
-
1.
W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 170°C, w małej keksówce.
Chlebek bananowy (banana bread) – dodatkowe informacje
Banany muszą być bardzo dojrzałe!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb żytni na zakwasie ze śliwką
Następny przepis: Chlebek bananowy z bakaliami