Chleb z orzechami i słonecznikiem
Chleb z orzechami i słonecznikiem to propozycja dla wszystkich miłośników chleba pełnoziarnistego, którzy chcą na chwilę przenieść się smakiem do słonecznej Toskanii. Wyraziste orzechy włoskie i słonecznik dodadzą chleb gęstości, chrupkości, a także niesamowitego aromatu. To prosty przepis na zdrowy i sycący chleb domowy, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Idealnie sprawdza się jako dopełnienie jesiennych zup czy ciepłych, gęstych sosów. Rozpocznij swoją przygodę z pieczeniem chleba od tego niebanalnego przepisu. Poczuj radość kreowania własnych wypieków, które zaskoczą nie tylko Ciebie, ale również Twoją rodzinę i przyjaciół.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- dodatkowo: 1 żółtko roztrzepane z łyżką mleka
Chleb z orzechami włoskimi – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru i odstawiamy na 5 minut.
- W tym czasie w misce mieszamy mąkę z solą i masłem tworząc kruszonkę.
- Do mąki wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto, do uzyskania jednolitej konsystencji, tak aby tworzyło ładną kulkę nie przyklejającą się do naczynia.
- Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i wstawiamy w ciepłe miejsce.
- Po podwojeniu objętości wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i pozwalamy ciastu odpocząć przez około 10 minut.
- Następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 5 mm, wysypujemy posiekane w grube kawałki orzechy i zwijamy w rulon.
- Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Chleb powinien wyrastać kolejno w ciepłym miejscu przez kolejną godzinę.
- Po tym czasie chleb smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy słonecznikiem.
- Pieczemy przez pierwszych 10 minut w temperaturze 220 st. C, a następnie kolejne 25-35 min w temperaturze 200 st. C.
Chleb z orzechami i słonecznikiem – dodatkowe informacje
Chleb jest dobrze wypieczony jeśli pukanie w skórkę daje głuchy odgłos. Nasiona jakich można użyć są dowolne, ważne żebyśmy je lubili i z przyjemnością zajadali się nimi na śniadanie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb z masłem ziołowym na grilla
Następny przepis: chleb z otrębów - dukan