Chleb wieloziarnisty na zakwasie

Chleb wieloziarnisty na zakwasie

Jeżeli szukasz zdrowej i smacznej alternatywy dla kupnego pieczywa, to cena za wypiekanie własnego chleba wieloziarnistego na zakwasie jest na pewno opłacalna. Chleb ten jest nie tylko niezwykle smaczny, ale również pełen zdrowych składników. Wieloziarnistość oznacza, że jest on bogaty w błonnik, a także wiele innych cennych składników odżywczych. Zakwas jest źródłem probiotyków, które są niezwykle korzystne dla naszej flory bakteryjnej. Wypiekanie własnego chleba daje również satysfakcję i pozwala na kreatywne eksperymenty z różnymi dodatkami i kombinacjami ziaren.

Składniki:

  • na ziarno:
  • 35g siemienia lnianego
  • 100g wody
  • na zaczyn:
  • 75g mąki pszennej 650
  • 90g wody
  • 2 łyżki zakwasu
  • na ciasto chlebowe:
  • 340g mąki pszennej (typ 750)
  • 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 40g mąki żytniej (typ 720)
  • 60g ziaren słonecznika
  • 30g ziaren siemienia lnianego
  • 50g pestek dyni
  • 180ml wody
  • 3/4 łyżki soli
  • 130g namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
  • 170g zaczynu (patrz wyżej)
  • opcjonalnie: 1/5 łyżeczki suchych drożdży*

Chleb wieloziarnisty na zakwasie – jak zrobić?

  1. 1. W dzień poprzedzający pieczenie:

    • zalać siemię lniane zimną wodą i pozostawić do napęcznienia przykryte folią na 12 do 16 godzin.
    • składniki zaczynu wymieszać i odstawić przykryte w temperaturze pokojowej również na 12 do 16 godzin.
  2. 2. Następnego dnia wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego, wyrabiać ręcznie ok 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno kleić się do rąk – podsypać odrobiną mąki, jeśli zbyt twarde – podlać wody. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do odpoczęcia na ok. 2 do 2,5 godzin. Po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagnieść. W tym celu rozpłaszczyć kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów. Następnie z każdej z czterech strony zawinąć na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach czasowych ok. 50-minutowych.
  3. 3. Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować owalny bądź podłużny bochenek i umieścić delikatnie (zawinięciem do góry) w koszyku do wyrastania lub w formie (u mnie keksówka 10×35).
    Czas wyrastania to około 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25ºC. W chłodzie o temperaturze np. 10ºC można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6ºC) do 18 godzin. Przed wstawieniem do piekarnika sprawdzić paluszkiem, czy chleb jest dobrze wyrośnięty.
    Chleb wyjąć, naciąć delikatnie – jeśli wyrastał w koszyku. Ja swój chleb nie wyjmowałam już z formy. Piec 20 minut w temperaturze 220ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 25 minut.
    Smacznego 🙂

Chleb wieloziarnisty na zakwasie – dodatkowe informacje

Jeśli zakwas jest słaby, młody, lepiej dodać troszeczkę drożdży do ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb wieloziarnisty drożdżowy z mikrofali
Następny przepis: Chleb z ciasta na pizzę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode