Chleb w jajku i bułce tartej

Chleb w jajku i bułce tartej

Zapraszamy do odkrycia smaków swojego dzieciństwa dzięki naszemu prostemu, lecz pysznemu przepisowi na chleb w jajku i bułce tartej. Pyszna przekąska, która przypomina tosty francuskie, ale z dodatkowym smakiem i chrupkością, dzięki panierce z bułki tartej. Idealny na leniwe poranki, szybki lunch czy kolację. Ten chleb obtoczony w jajku to niezawodny sposób na urozmaicenie tradycyjnej kanapki! Chleb smażony w jajku, który w naturalnej skromności przypomina swoją angielską wersję – „eggy bread”, to sposób na to, jak zrobić chleb w jajku na wyjątkowo smaczny sposób.

Składniki:

  • kilka kromek chleba
  • jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • dowolna przyprawa wedle uznania
  • olej

Chleb w jajku i bułce tartej – jak zrobić?

  1. W miseczce rozbełtać jajka i dodać sól. Na duży talerz wysypać bułkę tartą, dodać pieprz, paprykę i dowolne przyprawy – ja użyłam przyprawy do pizzy. Kromki pokroić na ok 1 cm (chyba że mamy chleb krojony), maczać w jajku, bułce i dać na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Chleb w jajku i bułce tartej – dodatkowe informacje

Może być także maczane w samym jajku. Smakuje równie dobrze z ketchupem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb razowy żytnio-orkiszowy na zakwasie
Następny przepis: Chleb w jajku z serem żółtym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode