Chleb razowy żytnio-orkiszowy na zakwasie

Chleb razowy żytnio-orkiszowy na zakwasie

Zakochaj się w smaku domowego pieczywa z naszym przepisem na chleb razowy żytnio-orkiszowy na zakwasie. Wykorzystanie orkiszu i żyta dodaje mu głębokiego, ziemistego smaku, idealnego dla miłośników ciemnych pieczyw. Dodatkowo, metoda pieczenia na zakwasie sprawia, że chleb jest bardziej sycący i zdrowszy dzięki zwiększonej zawartości probiotyków. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym piekarzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem chleba w domu, ten przepis na chleb żytnio-orkiszowy sprawdzi się idealnie. Zanurz się w procesie tworzenia własnego domowego chleba już dzisiaj!

Składniki:

  • około 200 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego)
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000)
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 1,5 szklanki letniej wody (375 ml)
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • odrobina masła i mąka żytnia do przygotowania formy

Chleb razowy żytnio-orkiszowy na zakwasie – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką). Keksówkę 24cm x 11cm (lub trochę większą) smarujemy odrobiną masła i wysypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy, wygładzamy powierzchnię zwilżoną ręką, foremkę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4-5 godzin.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
  3. Wyrośnięte ciasto smarujemy za pomocą pędzelka lub spryskujemy zimną wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut.
  4. Upieczony chlebek wyjmujemy z foremki, wierzch spryskujemy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia na kratce.

Chleb razowy żytnio-orkiszowy na zakwasie – dodatkowe informacje

10-12 godzin przed pieczeniem chleba wyjmujemy zakwas z lodówki i dokarmiamy go. Potrzebujemy ok. 100 g „uśpionego” zakwasu, który ogrzewamy do temperatury pokojowej i dodajemy 100 g mąki żytniej razowej i ok. 120-130 ml letniej wody. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego zakwasu odkładamy 100 g do czystego słoika i wstawiamy do lodówki, a pozostały zakwas zużywamy do ciasta na chleb.

Jeśli zakwas jest młody, do ciasta można dodać trochę suszonych drożdży, które wspomogą zakwas (ok. 1 płaskiej łyżeczki).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb razowy wieloziarnisty bez wyrabiania
Następny przepis: Chleb w cieście naleśnikowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode