Chleb pszenny z ziarnami i serem żółtym
Zawsze jest coś wyjątkowego w pieczeniu własnego chleba. Ten przepis to coś więcej niż tylko podstawowy chleb pszenny – dodaje on unikalny twist, dzięki obecności pysznych ziaren i bogatego sera żółtego. To doskonałe połączenie chrupiącej skórki chleba, miękkiego środka, pełnego nasion i roztopionego sera. Ten chleb z ziarnami jest nie tylko pyszniutki, ale także bardziej sycący i zdrowszy. Można go podać do śniadania, zupy na obiad czy na kolację. Spróbuj zrobić go samodzielnie, a twój dom zapełni się zapachem świeżego pieczywa. Nie ma nic lepszego niż domowy chleb prosto z pieca!
admin
Składniki:
- 1,2 kg mąki pszennej
- 10 dag drożdzy
- 1 szkl. otrąb pszennych
- 1/2 szkl. słonecznika
- 1/3 szkl. siemienia lnianego
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 15 dag sera żółtego
- garść pestek z dyni
- masło do wysmarowania formy
- płatki owsiane do odsypania formy
- 1 litr wody
Chleb pszenny z ziarnami i serem żółtym – jak zrobić?
- Drożdze utrzeć z cukrem. Odstawić do w ciepłe miejsce żeby drożdże ,,ruszyły”.
- Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, otręby, słonecznik, len, kminek, drożdże i litr letniej wody. Wyrabiamy ok. 10-15 minut ciasto, tak żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły a ciasto odchodziło od ręki.
- Formy (keksówki) smarujemy masłem i obsypujemy płatkami owsianymi. Ciasto dzielimy na 2 równe części i przekładamy do formy. Posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach i posypujemy pestkami dyni. Pozostawiamy ok.10 minut żeby chlebek ,,podrósł”.
- Pieczemy godzinę w temp. 170 stopni. Wcześniej piekarnik nagrzewamy. Ciepły chleb wyjmujemy z formy.
Słowa kluczowe: chleb z ziarnami pyszniutki
Chleb pszenny z ziarnami i serem żółtym – dodatkowe informacje
Z podanej porcji wychodzą dwa bochenki chleba. Moja keksówka ma wymiary 40×11 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb pszenny z ziarnami
Następny przepis: Chleb pszenny z żurawiną