Chleb pszenny z ziarnami i serem żółtym

Chleb pszenny z ziarnami i serem żółtym

Zawsze jest coś wyjątkowego w pieczeniu własnego chleba. Ten przepis to coś więcej niż tylko podstawowy chleb pszenny – dodaje on unikalny twist, dzięki obecności pysznych ziaren i bogatego sera żółtego. To doskonałe połączenie chrupiącej skórki chleba, miękkiego środka, pełnego nasion i roztopionego sera. Ten chleb z ziarnami jest nie tylko pyszniutki, ale także bardziej sycący i zdrowszy. Można go podać do śniadania, zupy na obiad czy na kolację. Spróbuj zrobić go samodzielnie, a twój dom zapełni się zapachem świeżego pieczywa. Nie ma nic lepszego niż domowy chleb prosto z pieca!

Składniki:

  • 1,2 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdzy
  • 1 szkl. otrąb pszennych
  • 1/2 szkl. słonecznika
  • 1/3 szkl. siemienia lnianego
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 15 dag sera żółtego
  • garść pestek z dyni
  • masło do wysmarowania formy
  • płatki owsiane do odsypania formy
  • 1 litr wody

Chleb pszenny z ziarnami i serem żółtym – jak zrobić?

  1. Drożdze utrzeć z cukrem. Odstawić do w ciepłe miejsce żeby drożdże ,,ruszyły”.
  2. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, otręby, słonecznik, len, kminek, drożdże i litr letniej wody. Wyrabiamy ok. 10-15 minut ciasto, tak żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły a ciasto odchodziło od ręki.
  3. Formy (keksówki) smarujemy masłem i obsypujemy płatkami owsianymi. Ciasto dzielimy na 2 równe części i przekładamy do formy. Posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach i posypujemy pestkami dyni. Pozostawiamy ok.10 minut żeby chlebek ,,podrósł”.
  4. Pieczemy godzinę w temp. 170 stopni. Wcześniej piekarnik nagrzewamy. Ciepły chleb wyjmujemy z formy.

Słowa kluczowe: chleb z ziarnami pyszniutki

Chleb pszenny z ziarnami i serem żółtym – dodatkowe informacje

Z podanej porcji wychodzą dwa bochenki chleba. Moja keksówka ma wymiary 40×11 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb pszenny z ziarnami
Następny przepis: Chleb pszenny z żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode