Chleb Pszenny z Dodatkiem Mąki Kukurydzianej
Chleb pszenny z dodatkiem mąki kukurydzianej to przysmak, który zachwyci każdego miłośnika pieczywa. Idealny na śniadanie, kolację, czy do podania gościom. To niezwykła alternatywa dla tradycyjnego chleba. Unikalny smak i aksamitna tekstura sprawiają, że jest ulubieńcem wszelkich domowych wypieków. Mąka kukurydziana dodaje chlebowi lekko słodkawego smaku i chrupkości, natomiast mąka pszenna zapewnia puszystość i miękkość. Combining te dwa składniki tworzy idealne połączenie smaków, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Tak więc, jeśli zastanawiasz się jak upiec chleb z mąki kukurydzianej – ten przepis jest dla Ciebie!
Składniki:
- 750 g mąki pszennej
- 250 g mąki kukurydzianej
- 3 spore garście ulubionych ziaren
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 250 ml kefiru
- 250 ml zakwasu żurkowego (użyłam gotowy ze sklepu)
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- Pomada:
- 70 ml wody
- 1 czubata łyżka mąki
- szczypta soli
Chleb pszenny z dodatkiem mąki kukurydzianej – jak upiec?
- Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, do małej miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier oraz 2 łyżki przesianej mąki, wlewamy 1/4 szkl. ciepłej, ale nie gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia rozczynu. Do przesianej mąki wsypujemy sól, ulubione ziarna po garści (u mnie garść słonecznika, siemia lnianego i płatków owsianych).
- Mieszamy dokładnie łyżką, robimy dołek i wlewamy wyrośnięty zaczyn, ciepły ale nie gorący kefir z zakwasem.
- I wszystko dokładnie wyrabiamy ręką lub mikserem ok. 10 min, do uzyskania elastycznego ciasta. Gdyby ciasto było za bardzo zbite i zwarte, można dolać trochę ciepłej wody podczas wyrabiania. Wyrobione ciasto przełożyłam do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- Boki wysypałam ziarnem i tak pozostawiłam przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, od 1-1,5 godz.
- Składniki na pomadę zagotować w rondelku i posmarować ciepłą wyrośnięty chleb, następnie posypać ulubionymi ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. godz. Chleb po upieczeniu i wyjęciu z naczynia powinien wydawać głuchy odgłos po stuknięciu od spodu. Po upieczeniu wyjąć z naczynia żaroodpornego i pozostawić do wystygnięcia na kratce.
Słowa kluczowe: jak upiec chleb z mąki kukurydzianej
Chleb Pszenny z Dodatkiem Mąki Kukurydzianej – dodatkowe informacje
Do chleba można dodać własną mieszankę ziaren jakie tylko lubicie.
Tagidomowe
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb pszenny na zakwasie żytnim z suszoną żurawiną
Następny przepis: Chleb pszenny z ziarnami