Chleb Pszenny z Dodatkiem Mąki Kukurydzianej

Chleb Pszenny z Dodatkiem Mąki Kukurydzianej

Chleb pszenny z dodatkiem mąki kukurydzianej to przysmak, który zachwyci każdego miłośnika pieczywa. Idealny na śniadanie, kolację, czy do podania gościom. To niezwykła alternatywa dla tradycyjnego chleba. Unikalny smak i aksamitna tekstura sprawiają, że jest ulubieńcem wszelkich domowych wypieków. Mąka kukurydziana dodaje chlebowi lekko słodkawego smaku i chrupkości, natomiast mąka pszenna zapewnia puszystość i miękkość. Combining te dwa składniki tworzy idealne połączenie smaków, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Tak więc, jeśli zastanawiasz się jak upiec chleb z mąki kukurydzianej – ten przepis jest dla Ciebie!

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 3 spore garście ulubionych ziaren
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 ml kefiru
  • 250 ml zakwasu żurkowego (użyłam gotowy ze sklepu)
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • Pomada:
  • 70 ml wody
  • 1 czubata łyżka mąki
  • szczypta soli

Chleb pszenny z dodatkiem mąki kukurydzianej – jak upiec?

  1. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, do małej miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier oraz 2 łyżki przesianej mąki, wlewamy 1/4 szkl. ciepłej, ale nie gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia rozczynu. Do przesianej mąki wsypujemy sól, ulubione ziarna po garści (u mnie garść słonecznika, siemia lnianego i płatków owsianych).
  2. Mieszamy dokładnie łyżką, robimy dołek i wlewamy wyrośnięty zaczyn, ciepły ale nie gorący kefir z zakwasem.
  3. I wszystko dokładnie wyrabiamy ręką lub mikserem ok. 10 min, do uzyskania elastycznego ciasta. Gdyby ciasto było za bardzo zbite i zwarte, można dolać trochę ciepłej wody podczas wyrabiania. Wyrobione ciasto przełożyłam do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
  4. Boki wysypałam ziarnem i tak pozostawiłam przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, od 1-1,5 godz.
  5. Składniki na pomadę zagotować w rondelku i posmarować ciepłą wyrośnięty chleb, następnie posypać ulubionymi ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. godz. Chleb po upieczeniu i wyjęciu z naczynia powinien wydawać głuchy odgłos po stuknięciu od spodu. Po upieczeniu wyjąć z naczynia żaroodpornego i pozostawić do wystygnięcia na kratce.

Słowa kluczowe: jak upiec chleb z mąki kukurydzianej

Chleb Pszenny z Dodatkiem Mąki Kukurydzianej – dodatkowe informacje

Do chleba można dodać własną mieszankę ziaren jakie tylko lubicie.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb pszenny na zakwasie żytnim z suszoną żurawiną
Następny przepis: Chleb pszenny z ziarnami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode