Chleb pszenny na zakwasie żytnim z suszoną żurawiną

Chleb pszenny na zakwasie żytnim z suszoną żurawiną

Za pomocą niniejszego przepisu na chleb pszenny na zakwasie żytnim z suszoną żurawiną, możemy dodać posmak posmaku kuchni tradycyjnej do naszych codziennych posiłków. Tej wyśmienitej przekąski nie da się opisać słowami – musisz jej spróbować! Świeżo upieczony chleb nasycony jest delikatnym, ale wyrazistym smakiem suszonych żurawin, które wzbogacają go o niepowtarzalną nutę słodkości. Chleb z żurawiną na zakwasie to prawdziwa uczta dla kubków smakowych, idealna na świeże kanapki czy przekąski. Ciepło, przytulne, i przede wszystkim smaczne – to jest chleb, jakiego jeszcze nie próbowałeś!

Składniki:

  • 1/4 szklanki zakwasu żytniego
  • 2 dag drożdży
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 1850-graham drobna
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550+do podsypania
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • blaszka keksowa posmarowana tłuszczem

Chleb pszenny na zakwasie żytnim z suszoną żurawiną – jak zrobić?

  1. Chleb pszenny na zakwasie żytnim z suszoną żurawiną 1.
    Drożdże, zakwas, zimną wodę, miód, olej, sól, mąkę pszenną 1850, mieszam, powinno powstać rzadkie ciasto, nakrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, na ok.2 godziny.
  2. Chleb pszenny na zakwasie żytnim z suszoną żurawiną 2.
    Po tym czasie, do powstałej masy, dodaję mąkę pszenną typ 550 oraz żurawinę, zagniatam elastyczne ciasto, podsypuję mąką, nakrywam ściereczką, pozostawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Chleb pszenny na zakwasie żytnim z suszoną żurawiną 3.
    Po tym czasie, ciasto jeszcze raz zagniatam i formuje bochenek, wkładam do formy, odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut, smaruję wodą.Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę ok. 40 minut. Chleb wyjmuję z foremki i studzę na kratce kuchennej.

Chleb pszenny na zakwasie żytnim z suszoną żurawiną – dodatkowe informacje

Taki chlebek można zrobić bez żurawiny, z dodatkiem np. ulubionych ziaren.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb pszenny na zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej ze słonecznikiem
Następny przepis: Chleb Pszenny z Dodatkiem Mąki Kukurydzianej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode