Chleb pszenny na zakwasie żytnim z suszoną żurawiną
Za pomocą niniejszego przepisu na chleb pszenny na zakwasie żytnim z suszoną żurawiną, możemy dodać posmak posmaku kuchni tradycyjnej do naszych codziennych posiłków. Tej wyśmienitej przekąski nie da się opisać słowami – musisz jej spróbować! Świeżo upieczony chleb nasycony jest delikatnym, ale wyrazistym smakiem suszonych żurawin, które wzbogacają go o niepowtarzalną nutę słodkości. Chleb z żurawiną na zakwasie to prawdziwa uczta dla kubków smakowych, idealna na świeże kanapki czy przekąski. Ciepło, przytulne, i przede wszystkim smaczne – to jest chleb, jakiego jeszcze nie próbowałeś!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/4 szklanki zakwasu żytniego
- 2 dag drożdży
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka miodu prawdziwego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mąki pszennej typ 1850-graham drobna
- 2 szklanki mąki pszennej typ 550+do podsypania
- 10 dag suszonej żurawiny
- blaszka keksowa posmarowana tłuszczem
Chleb pszenny na zakwasie żytnim z suszoną żurawiną – jak zrobić?
-
Drożdże, zakwas, zimną wodę, miód, olej, sól, mąkę pszenną 1850, mieszam, powinno powstać rzadkie ciasto, nakrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, na ok.2 godziny. -
Po tym czasie, do powstałej masy, dodaję mąkę pszenną typ 550 oraz żurawinę, zagniatam elastyczne ciasto, podsypuję mąką, nakrywam ściereczką, pozostawiam na godzinę do wyrośnięcia. -
Po tym czasie, ciasto jeszcze raz zagniatam i formuje bochenek, wkładam do formy, odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut, smaruję wodą.Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę ok. 40 minut. Chleb wyjmuję z foremki i studzę na kratce kuchennej.
Chleb pszenny na zakwasie żytnim z suszoną żurawiną – dodatkowe informacje
Taki chlebek można zrobić bez żurawiny, z dodatkiem np. ulubionych ziaren.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb pszenny na zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej ze słonecznikiem
Następny przepis: Chleb Pszenny z Dodatkiem Mąki Kukurydzianej