Chleb pszenny na zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej ze słonecznikiem
Składniki:
- Zakwas:
- mąka pszenna typ 550 – 1/2 szklanki
- mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 – 4xpo 1/4 szklanki
- woda
- Zaczyn:
- 1/2 szklanki zakwasu
- 1/2 szklanki letniej wody
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- Ciasto:
- zaczyn
- 3 szklanki mąki pszennej typ 550+do podsypania
- 1 opakowanie drożdży instant – 8 g.
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka miodu – u mnie wielokwiatowy prawdziwy
- 3/4 szklanki ziaren słonecznika
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Dodatkowo:
- blaszka posmarowana olejem i posypana płatkami owsianymi
- płatki owsiane i ziarna słonecznika do posypania
- woda
Chleb pszenny na zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej ze słonecznikiem – jak zrobić?
-
Przygotowanie zaczynu zaczynam od wymieszania w szklanym słoju drewnianą łyżką 1/2 szklanki mąki pszennej z 1/2 szklanki wody , słój nakrywam gazą , pozostawiam w ciepłym , zacienionym miejscu w domu do dnia następnego , przez 4 następne dni dokarmiam zakwas o tej samej porze dnia 1/4 szklanką mąki pszennej pełnoziarnistej i 1/4 szklanką wody , dokładnie mieszając łyżką drewnianą. Piątego dnia od zaczęcia robienia zakwasu zakwas ma ogrom bąbelków i przyjemny , lekko kwaśny aromat – jest gotowy . -
Piątego dnia po dokarmieniu zakwasu po ok. dwóch godzinach gdy widoczne są bąbelki robię zaczyn . Do zakwasu dodaję wodę i mąkę pełnoziarnistą , mieszam , pozostawiam nakryty do dnia następnego . Pozostały zakwas nakrywam , wstawiam do lodówki , tam pozostanie do ponownego użycia . Bez dokarmiania może stać tydzień . W dniu wypieku zakwas należy wyjąć z lodówki , dokarmić go 1/4 szklanki mąki i wody , wymieszać i za ok. 3 godziny jest gotowy do produkcji domowych wypieków . -
Do zaczynu dodaję mąkę pszenną , drożdże , wodę , słonecznik , płynny miód , sól , zarabiam ciasto , dodaję oliwę zagniatam ciasto ok. 7 – 10 minut aż będzie odstawać od ręki , osypuję lekko mąką , nakrywam ściereczką , odstawiam na ok. 3 godziny , pięknie wyrośnie . -
Ciasto wykładam na osypaną mąką stolnicę , zagniatam jeszcze raz , formuję okrągły chlebek układam na przygotowanej blaszce , nacinam nożem , smaruję wodą , posypuję płatkami owsianymi i słonecznikiem . Chlebek pozostawiam na ok. 2 godziny do wyrośnięcia , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni , po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze ok. 40 minut . Gorący chlebek skrapiam wodą , ona szybko odparuje , pozostanie ładny połysk pieczywa .
Porady – dodatkowe informacje
Ucząc się na ciastkarza, nasze praktyki odbywały się w ciastkarni połączonej z piekarnią. Tak też, w piekarni spędzaliśmy sporą ilość czasu, zachwycając się ciastem chlebowym. Takie ciasto jest niezwykle wdzięczne, co prawda trochę wysiłku musimy włożyć sami ale odwdzięczy nam się rosnąc i oddając swój specyficzny aromat, który tak bardzo pobudza nasze zmysły – węch i kubki smakowe.
Zawsze zachęcam do domowego wypieku pieczywa, w dzisiejszych czasach nie sprawia on szczególnej trudności, a przyniesie mnóstwo radości i satysfakcji. Domowy chleb na zakwasie uszlachetni naszą codzienną dietę, w której nie brak pieczywa ale także obcych dodatków i polepszaczy.
A więc namawiam na tę porcję zdrowia 🙂
Zakwas możemy zrobić na innej mące np. żytniej czy też pszennej, na tyle samo wody co u mnie w przepisie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb pszenny na kwaśnym mleku
Następny przepis: Chleb pszenny na zakwasie żytnim z suszoną żurawiną