Chleb pszenny na zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej ze słonecznikiem

Chleb pszenny na zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej ze słonecznikiem

Chleb pszenny pełnoziarnisty na zakwasie jest pysznym wyborem dla miłośników zdrowego jedzenia. Głównym składnikiem tego przepisu jest zakwas z mąki pszennej, który odpowiada za charakterystyczny zapach i smak chleba. Ten aromatyczny wypiek wzbogacony jest ziarnami słonecznika, które dodają mu chrupkości oraz niepowtarzalnego smaku. Chleb pszenny pełnoziarnisty jest doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B oraz błonnika, a jego regularne spożywanie może przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia. Ten niezwykle pożywny i smaczny chleb z pewnością zasługuje na miejsce na Twoim stole.

Składniki:

  • Zakwas:
    • mąka pszenna typ 550 – 1/2 szklanki
    • mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 – 4xpo 1/4 szklanki
    • woda
  • Zaczyn:
    • 1/2 szklanki zakwasu
    • 1/2 szklanki letniej wody
    • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • Ciasto:
    • zaczyn
    • 3 szklanki mąki pszennej typ 550+do podsypania
    • 1 opakowanie drożdży instant – 8 g.
    • 1 szklanka wody
    • 1 łyżka miodu – u mnie wielokwiatowy prawdziwy
    • 3/4 szklanki ziaren słonecznika
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodatkowo:
    • blaszka posmarowana olejem i posypana płatkami owsianymi
    • płatki owsiane i ziarna słonecznika do posypania
    • woda

Chleb pszenny na zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej ze słonecznikiem – jak zrobić?

  1. Chleb pszenny za zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej ze słonecznikiem
    Przygotowanie zaczynu zaczynam od wymieszania w szklanym słoju drewnianą łyżką 1/2 szklanki mąki pszennej z 1/2 szklanki wody , słój nakrywam gazą , pozostawiam w ciepłym , zacienionym miejscu w domu do dnia następnego , przez 4 następne dni dokarmiam zakwas o tej samej porze dnia 1/4 szklanką mąki pszennej pełnoziarnistej i 1/4 szklanką wody , dokładnie mieszając łyżką drewnianą. Piątego dnia od zaczęcia robienia zakwasu zakwas ma ogrom bąbelków i przyjemny , lekko kwaśny aromat – jest gotowy .
  2. Chleb pszenny na zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej ze słonecznikiem
    Piątego dnia po dokarmieniu zakwasu po ok. dwóch godzinach gdy widoczne są bąbelki robię zaczyn . Do zakwasu dodaję wodę i mąkę pełnoziarnistą , mieszam , pozostawiam nakryty do dnia następnego . Pozostały zakwas nakrywam , wstawiam do lodówki , tam pozostanie do ponownego użycia . Bez dokarmiania może stać tydzień . W dniu wypieku zakwas należy wyjąć z lodówki , dokarmić go 1/4 szklanki mąki i wody , wymieszać i za ok. 3 godziny jest gotowy do produkcji domowych wypieków .
  3. Chleb pszenny na zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej ze słonecznikiem
    Do zaczynu dodaję mąkę pszenną , drożdże , wodę , słonecznik , płynny miód , sól , zarabiam ciasto , dodaję oliwę zagniatam ciasto ok. 7 – 10 minut aż będzie odstawać od ręki , osypuję lekko mąką , nakrywam ściereczką , odstawiam na ok. 3 godziny , pięknie wyrośnie .
  4. Chleb pszenny na zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej ze słonecznikiem
    Ciasto wykładam na osypaną mąką stolnicę , zagniatam jeszcze raz , formuję okrągły chlebek układam na przygotowanej blaszce , nacinam nożem , smaruję wodą , posypuję płatkami owsianymi i słonecznikiem . Chlebek pozostawiam na ok. 2 godziny do wyrośnięcia , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni , po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze ok. 40 minut . Gorący chlebek skrapiam wodą , ona szybko odparuje , pozostanie ładny połysk pieczywa .

Porady – dodatkowe informacje

Ucząc się na ciastkarza, nasze praktyki odbywały się w ciastkarni połączonej z piekarnią. Tak też, w piekarni spędzaliśmy sporą ilość czasu, zachwycając się ciastem chlebowym. Takie ciasto jest niezwykle wdzięczne, co prawda trochę wysiłku musimy włożyć sami ale odwdzięczy nam się rosnąc i oddając swój specyficzny aromat, który tak bardzo pobudza nasze zmysły – węch i kubki smakowe.

Zawsze zachęcam do domowego wypieku pieczywa, w dzisiejszych czasach nie sprawia on szczególnej trudności, a przyniesie mnóstwo radości i satysfakcji. Domowy chleb na zakwasie uszlachetni naszą codzienną dietę, w której nie brak pieczywa ale także obcych dodatków i polepszaczy.

A więc namawiam na tę porcję zdrowia 🙂

Zakwas możemy zrobić na innej mące np. żytniej czy też pszennej, na tyle samo wody co u mnie w przepisie.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb pszenny na kwaśnym mleku
Następny przepis: Chleb pszenny na zakwasie żytnim z suszoną żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode