Chleb pszenny na kwaśnym mleku

Chleb pszenny na kwaśnym mleku

Zapraszam do przepisu na pyszny, domowy chleb pszenny na kwaśnym mleku. Ten aromatyczny wypiek z pewnością zachwyci i domowników, i gości, a przygotowanie go nie wymaga specjalnych umiejętności. Składniki, które będziemy potrzebować, to m.in.: mąka pszenna, kwaśne mleko, drożdże i olej. Chleb na kwaśnym mleku to wspaniała alternatywa dla sklepowych pieczyw. Jego miękka, elastyczna konsystencja i niepowtarzalny smak, będą świetnym dodatkiem do każdego posiłku.

Składniki:

  • 0,8 litra kwaśnego mleka
  • 1 kilogram mąki pszennej + 1 szklanka
  • pół kostki drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • mak do posypania

Chleb pszenny na kwaśnym mleku – jak zrobić?

  1. Do dużej miski wlewamy mleko i olej, wsypujemy mąkę, cukier i sól. Na koniec wkruszamy drożdże. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia.
  2. Po około 30 minutach przekładamy wyrośnięte ciasto na chleb do 2 keksówek, posypujemy makiem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Gdy chleb zrówna się z blaszką, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Studzimy na kratce.

xxxx – dodatkowe informacje

Chleb pszenny na kwaśnym mleku

2 keksówki 12×24


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie
Następny przepis: Chleb pszenny na zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej ze słonecznikiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode