Chleb pszenny na kwaśnym mleku
Zapraszam do przepisu na pyszny, domowy chleb pszenny na kwaśnym mleku. Ten aromatyczny wypiek z pewnością zachwyci i domowników, i gości, a przygotowanie go nie wymaga specjalnych umiejętności. Składniki, które będziemy potrzebować, to m.in.: mąka pszenna, kwaśne mleko, drożdże i olej. Chleb na kwaśnym mleku to wspaniała alternatywa dla sklepowych pieczyw. Jego miękka, elastyczna konsystencja i niepowtarzalny smak, będą świetnym dodatkiem do każdego posiłku.
admin
Składniki:
- 0,8 litra kwaśnego mleka
- 1 kilogram mąki pszennej + 1 szklanka
- pół kostki drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- mak do posypania
Chleb pszenny na kwaśnym mleku – jak zrobić?
- Do dużej miski wlewamy mleko i olej, wsypujemy mąkę, cukier i sól. Na koniec wkruszamy drożdże. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia.
- Po około 30 minutach przekładamy wyrośnięte ciasto na chleb do 2 keksówek, posypujemy makiem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
- Gdy chleb zrówna się z blaszką, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Studzimy na kratce.
xxxx – dodatkowe informacje
Chleb pszenny na kwaśnym mleku
2 keksówki 12×24
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie
Następny przepis: Chleb pszenny na zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej ze słonecznikiem