Chleb pszenno - żytni na soku z kiszonej kapusty

Chleb pszenno – żytni na soku z kiszonej kapusty

Chleb pszenno-żytni na soku z kiszonej kapusty to niebanalna propozycja dla miłośników domowego pieczywa, którzy lubią próbować czegoś nowego. Wykorzystanie kiszonej kapusty to osobliwy polski twist, a także świetny sposób na upieczenie wilgotnego i aromatycznego chleba. Zakwas z kiszonej kapusty dodaje mu subtelnego, kwasowego akcentu i sprzyja fermentacji, co sprawi, że pieczywo posmakuje jak tradycyjny chleb na zakwasie. Ta intrygująca mieszanka składników to coś, co może ożywić codzienną kuchnię i dać nowe doznania smakowe. Osoby, które cenią oryginalne pomysły na chleb, z pewnością docenią ten nietypowy przepis.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 700
  • 400 g mąki żytniej typ 1150 lub 960, plus do podsypania
  • 42 g świeżych drożdży
  • 200 g soku z kiszonej kapusty
  • 500 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kminku mielonego
  • 3 łyżeczki majeranku
  • POMADA:
  • 40 g mąki żytniej
  • 80 g wody

Chleb pszenno – żytni na soku z kiszonej kapusty – jak zrobić?

  1. Mąki przesiewamy do misy, dodajemy majeranek, kminek, mieszamy. W lekko ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, całość wlewamy do misy z suchymi produktami i zarabiamy przy pomocy robota kuchennego, dodając sok z kapusty i sól. Zarabiamy ok. 7 minut – ciasto będzie dość klejące, za sprawą dużej ilości mąki żytniej. Nakrywamy je ściereczką lub folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 30 minut, powinno podwoić swoją objętość.
  2. W tym samym czasie przygotowujemy w niewielkiej miseczce pomadę: mąkę mieszamy z wodą na gęstą masę o konsystencji śmietany.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obficie wysypaną mąką żytnią stolnicę.
  4. Dzielimy na dwie części i formujemy bochenki, składając ciasto 3-krotnie. Bochenki przekładamy delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Smarujemy przygotowaną wcześniej pomadą i posypujemy po wierzchu mąką żytnią. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Chleb możemy ponacinać w kilku miejscach żyletką lub ostrym nożykiem tuż przed włożeniem do piekarnika.
  5. Bochenki pieczemy w temp. 220 stopni przez ok. 40 minut.

Słowa kluczowe: chleb na kapuście

Chleb pszenno – żytni na soku z kiszonej kapusty – dodatkowe informacje

Słowa kluczowe: chleb na kapuście

Sól nigdy nie wsypujemy bezpośrednio na drożdże, osłabia ich pracę.

Sok z kapusty kiszonej możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, lub wykorzystać domowy.

Jeżeli sok z kapusty jest bardzo słony, dodajmy mniej soli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb pełnoziarnisty pszenny z otrębami żytnimi
Następny przepis: Chleb pszenno żytni z automatu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode