Chleb pszenno – żytni na soku z kiszonej kapusty
Chleb pszenno-żytni na soku z kiszonej kapusty to niebanalna propozycja dla miłośników domowego pieczywa, którzy lubią próbować czegoś nowego. Wykorzystanie kiszonej kapusty to osobliwy polski twist, a także świetny sposób na upieczenie wilgotnego i aromatycznego chleba. Zakwas z kiszonej kapusty dodaje mu subtelnego, kwasowego akcentu i sprzyja fermentacji, co sprawi, że pieczywo posmakuje jak tradycyjny chleb na zakwasie. Ta intrygująca mieszanka składników to coś, co może ożywić codzienną kuchnię i dać nowe doznania smakowe. Osoby, które cenią oryginalne pomysły na chleb, z pewnością docenią ten nietypowy przepis.
admin
Składniki:
- 600 g mąki pszennej typ 700
- 400 g mąki żytniej typ 1150 lub 960, plus do podsypania
- 42 g świeżych drożdży
- 200 g soku z kiszonej kapusty
- 500 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kminku mielonego
- 3 łyżeczki majeranku
- POMADA:
- 40 g mąki żytniej
- 80 g wody
Chleb pszenno – żytni na soku z kiszonej kapusty – jak zrobić?
- Mąki przesiewamy do misy, dodajemy majeranek, kminek, mieszamy. W lekko ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, całość wlewamy do misy z suchymi produktami i zarabiamy przy pomocy robota kuchennego, dodając sok z kapusty i sól. Zarabiamy ok. 7 minut – ciasto będzie dość klejące, za sprawą dużej ilości mąki żytniej. Nakrywamy je ściereczką lub folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 30 minut, powinno podwoić swoją objętość.
- W tym samym czasie przygotowujemy w niewielkiej miseczce pomadę: mąkę mieszamy z wodą na gęstą masę o konsystencji śmietany.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na obficie wysypaną mąką żytnią stolnicę.
- Dzielimy na dwie części i formujemy bochenki, składając ciasto 3-krotnie. Bochenki przekładamy delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Smarujemy przygotowaną wcześniej pomadą i posypujemy po wierzchu mąką żytnią. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Chleb możemy ponacinać w kilku miejscach żyletką lub ostrym nożykiem tuż przed włożeniem do piekarnika.
- Bochenki pieczemy w temp. 220 stopni przez ok. 40 minut.
Słowa kluczowe: chleb na kapuście
Chleb pszenno – żytni na soku z kiszonej kapusty – dodatkowe informacje
Słowa kluczowe: chleb na kapuście
Sól nigdy nie wsypujemy bezpośrednio na drożdże, osłabia ich pracę.
Sok z kapusty kiszonej możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, lub wykorzystać domowy.
Jeżeli sok z kapusty jest bardzo słony, dodajmy mniej soli.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb pełnoziarnisty pszenny z otrębami żytnimi
Następny przepis: Chleb pszenno żytni z automatu