Chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką

Chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką

Czy jest coś bardziej kojącego niż aromat domowego pieczywa? Oto przepis na chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką – prosty, pożywny i obłędnie smaczny. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych chlebów pszennych, dzięki czemu idealnie wpisuje się w trend zdrowego żywienia. Kminek i czarnuszka dodadzą nie tylko wyjątkowego smaku, ale i aromatu. Ten przepis na chleb owsiany to doskonały sposób na wprowadzenie różnorodności do naszego codziennego jadłospisu, zaskakując domowników niecodziennym połączeniem składników. Czy możemy poprosić o coś lepszego?

Składniki:

  • 1 litr ciepłej wody
  • 50 gramów drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 kilogram mąki pszennej
  • 1 łyżka kminku
  • 2 łyżki czarnuszki
  • kilka łyżek mleka
  • + ziarna do posypania

Chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką – jak zrobić?

  1. Do miski wsypujemy płatki owsiane, sól i cukier. Rozkruszamy drożdże i mieszamy, odstawiamy ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie wsypujemy mąkę, czarnuszkę i kminek. Mieszamy wszystko dokładnie. Ciasto powinno być luźne.
  2. Przekładamy do natłuszczonej blaszki (15 x 35), smarujemy mlekiem i posypujemy kminkiem i czarnuszką.
  3. Pieczemy około 1 godziny 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką – dodatkowe informacje

Ziarna możemy zastąpić np. siemieniem lnianym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb otrębowy w diecie DUKANA
Następny przepis: Chleb pełnoziarnisty bez mąki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode