Chleb otrębowy w diecie DUKANA
Chleb otrębowy w diecie Dukana to sposób na pyszne i zdrowe śniadanie, które dostarczy Ci dużą dawkę błonnika. Wykorzystanie w przepisie drożdży pozwoli na osiągnięcie idealnej pulchnej struktury, a funkcjonujące w diecie przepisy na chleb, jak ten, to dowód na to, że dieta nie musi być nudna. Chociaż chleb jest jednym z produktów, po które ciężko sięgnąć podczas diety, w przypadku diety Dukana mamy do dyspozycji wersję otrębową, która jest nie tylko smaczna, ale i zgodna z założeniami planu żywieniowego. Ciesz się codziennym towarzystwem ulubionego pieczywa bez wyrzutów sumienia!
Składniki:
- 3 jajka
- 8 łyżek otrębów owsianych
- 16 łyżek otrębów pszennych
- 10 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku granulowane
- 5 łyżek naturalnego jogurtu (niskotłuszczowego)
- 3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
- 5 łyżek letniej wody
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka = 15 ml
Chleb otrębowy w diecie dukana – jak zrobić?
- Wszystkie składniki zmiksować. Można robotem, można ręcznie (najważniejsze, by całość była dokładnie wymieszana).
- Formę keksówkę (o wymiarach dolnych 19 x 8 cm) wysmarować masłem, wysypać otrębami. Przełożyć do niej ciasto (jest dość rzadkie). Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem, do wyrośnięcia (od 30 do 60 minut).
- Piec w temeraturze 200ºC przez 10 minut, następnie temperaturę obniżyć do 180ºC i piec dodatkowe 15 minut. Wyjąć ostrożnie z foremki, ostudzić na kratce.
Sposób przygotowania: Chleb dukana na drożdżach.
Chleb otrębowy w diecie DUKANA – dodatkowe informacje
zamiast świeżych drożdży używałam suchych
Tagizdrowe
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb orkiszowy na zakwasie
Następny przepis: Chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką