Chleb otrębowy w diecie DUKANA

Chleb otrębowy w diecie DUKANA

Chleb otrębowy w diecie Dukana to sposób na pyszne i zdrowe śniadanie, które dostarczy Ci dużą dawkę błonnika. Wykorzystanie w przepisie drożdży pozwoli na osiągnięcie idealnej pulchnej struktury, a funkcjonujące w diecie przepisy na chleb, jak ten, to dowód na to, że dieta nie musi być nudna. Chociaż chleb jest jednym z produktów, po które ciężko sięgnąć podczas diety, w przypadku diety Dukana mamy do dyspozycji wersję otrębową, która jest nie tylko smaczna, ale i zgodna z założeniami planu żywieniowego. Ciesz się codziennym towarzystwem ulubionego pieczywa bez wyrzutów sumienia!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 8 łyżek otrębów owsianych
  • 16 łyżek otrębów pszennych
  • 10 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku granulowane
  • 5 łyżek naturalnego jogurtu (niskotłuszczowego)
  • 3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
  • 5 łyżek letniej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka = 15 ml

Chleb otrębowy w diecie dukana – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki zmiksować. Można robotem, można ręcznie (najważniejsze, by całość była dokładnie wymieszana).
  2. Formę keksówkę (o wymiarach dolnych 19 x 8 cm) wysmarować masłem, wysypać otrębami. Przełożyć do niej ciasto (jest dość rzadkie). Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem, do wyrośnięcia (od 30 do 60 minut).
  3. Piec w temeraturze 200ºC przez 10 minut, następnie temperaturę obniżyć do 180ºC i piec dodatkowe 15 minut. Wyjąć ostrożnie z foremki, ostudzić na kratce.

Sposób przygotowania: Chleb dukana na drożdżach.

Chleb otrębowy w diecie DUKANA – dodatkowe informacje

zamiast świeżych drożdży używałam suchych

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb orkiszowy na zakwasie
Następny przepis: Chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode