CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNAMI

CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNAMI

Chleb orkiszowy z ziarnami to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Idealny na śniadanie, kolację lub jako dodatek do zupy. Przyrządzenie chleba orkiszowego w domu może wydawać się nieco skomplikowane jednak, ten przepis rozpędzi wszelkie wątpliwości. Zawarte w nim ziarna dodają teksturowanej chrupkości, a sama orkisz to prawdziwa skarbnica błonnika, białka i witamin. Dla tych, którzy zamierzają zakupić gotowy produkt proponujemy chleb orkiszowy z Biedronki. Dla miłośników gotowania, przygotowaliśmy prosty przepis na domowy chleb orkiszowy, który z pewnością zachwyci Państwa smakiem.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki orkiszowej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 525 ml wody ciepłej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek ziaren np. dyni, słonecznika

Chleb orkiszowy z ziarnami – jak zrobić?

  1. W garnuszku robimy zaczyn (drożdże, cukier, łyżka maki trochę wody) odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Suche produkty wsypujemy do miski, gdy zaczyn wyrośnie wlewamy do miski, wlewamy wodę i dobrze wyrabiamy.
  3. Przekładamy do foremki keksówki.
  4. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  5. Piekarnik nagrzać, wstawić wyrośnięty chlebek.
  6. Piec 45~50 minut.

Chleb orkiszowy z ziarnami – dodatkowe informacje

Aby chlebek z chleb orkiszowy biedronka nie stracił wilgotności, można go schłodzić w blaszce lub umieścić pojemniczek z wodą w piekarniku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb orkiszowy na zakwasie
Następny przepis: Chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode