CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNAMI
Chleb orkiszowy z ziarnami to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Idealny na śniadanie, kolację lub jako dodatek do zupy. Przyrządzenie chleba orkiszowego w domu może wydawać się nieco skomplikowane jednak, ten przepis rozpędzi wszelkie wątpliwości. Zawarte w nim ziarna dodają teksturowanej chrupkości, a sama orkisz to prawdziwa skarbnica błonnika, białka i witamin. Dla tych, którzy zamierzają zakupić gotowy produkt proponujemy chleb orkiszowy z Biedronki. Dla miłośników gotowania, przygotowaliśmy prosty przepis na domowy chleb orkiszowy, który z pewnością zachwyci Państwa smakiem.
admin
Składniki:
- 1/2 kg mąki orkiszowej
- 10 dag mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 525 ml wody ciepłej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek ziaren np. dyni, słonecznika
Chleb orkiszowy z ziarnami – jak zrobić?
- W garnuszku robimy zaczyn (drożdże, cukier, łyżka maki trochę wody) odstawiamy do wyrośnięcia.
- Suche produkty wsypujemy do miski, gdy zaczyn wyrośnie wlewamy do miski, wlewamy wodę i dobrze wyrabiamy.
- Przekładamy do foremki keksówki.
- Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać, wstawić wyrośnięty chlebek.
- Piec 45~50 minut.
Chleb orkiszowy z ziarnami – dodatkowe informacje
Aby chlebek z chleb orkiszowy biedronka nie stracił wilgotności, można go schłodzić w blaszce lub umieścić pojemniczek z wodą w piekarniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb orkiszowy na zakwasie
Następny przepis: Chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką