Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami i czarnuszką
Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami i czarnuszką to doskonała propozycja dla miłośników pełnoziarnistych, aromatycznych i zdrowych pieczyw. Ciemna, chrupiąca skórka skrywa miękkie, nasycone smakiem razowego środka, w którym nie brakuje różnego rodzaju ziaren. Szczególne miejsce w składzie zajmuje czarnuszka, nadająca chlebowi niepowtarzalnego wyrazu. Jest to przepis wymagający cierpliwości, ale dający jako rezultat niezwykle smaczne i pachnące pieczywo. Chleb z czarnuszką na zakwasie żytnim to prawdziwe, tradycyjne pieczywo, które zasługuje na bycie punktem centralnym każdego śniadania czy kolacji.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 180 g zakwasu żytniego, dokarmionego dzień wcześniej
- 245 g mąki pszennej typ 750
- 90 g mąki pszennej razowej
- 40 g mąki żytniej razowej
- 220 ml wody
- 10 g soli
- Dodatki:
- 50 g nasion dyni
- 25 g nasion lnu
- 30 g płatków owsianych
- 10 g czarnuszki
- 80 ml wody
- Forma:33 X 9
- Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami i czarnuszką – jak zrobić?
- Sposób przygotowania:
- Nasiona i płatki wsypać do miski, zalać wodą, wymieszać i odstawić na pół godziny.
- Do miski wsypać wszystkie mąki i zakwas. Odmierzoną sól wymieszać z wodą, dodać do mąki i wyrobić ciasto.
- Pod koniec dodać namoczone ziarna, krótko wyrobić, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie to trwało prawie trzy godziny.
- Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Zagnieść i włożyć do formy z papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Gdy chleb wyrośnie do brzegów formy, wstawić do piekarnika z temp. 230 stopni. Razem z chlebem wrzucić na dno piekarnika kilka kostek lodu. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 190 stopni i piec jeszcze 40 minut.
Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami i czarnuszką – dodatkowe informacje
Jeżeli mamy młody zakwas to można dodać odrobinę ( ok. 10 g ) drożdży. Przyśpieszymy w ten sposób proces wyrastania chleba.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb Na Zakwasie - Bez Długiego Wyrastania
Następny przepis: Chleb orkiszowy na zakwasie