Chleb na zaczynie poolish
Uwielbiamy piec chleb, a jednym z naszych ulubionych jest chleb na zaczynie poolish. To francuska technika pieczenia chleba, przy której korzysta się z bardzo wilgotnego rozczynu (zwanej poolish), co nadaje chlebowi niezwykle bogaty smak i cudownie chrupiącą skórkę. To niezawodny przepis, który zawsze dostarcza doskonałe rezultaty. Zaczyn poolish wymaga trochę więcej czasu i cierpliwości, ale wynik końcowy zdecydowanie wynagradza dodatkowy nakład pracy. Poniżej znajduje się lista składników, których potrzebujesz do upieczenia tego wyjątkowego chleba.
admin
Składniki:
-
zaczyn:
- 450 g mąki pszennej typ 750
- 450 g letniej wody
- 1/8 łyżeczki suchych drożdży (instant)
- 450 g mąki pszennej typ 750
- 170 g letniej wody
- cały zaczyn poolish
- 20 g soli
- 5 g suchych drożdży (instant)
ciasto właściwe:
Chleb na zaczynie poolish – jak zrobić?
-
1.
Drożdże wymieszać z wodą, wsypać mąkę i wymieszać aż składniki się połączą.
Miskę z zaczynem zakryć folią spożywczą i zostawić zaczyn na 12 godzin. -
2.
Po upływie tego czasu mąkę na ciasto wymieszać z wodą, dodać cały poolish, wymieszać do połączenia się składników.
Zakryć miskę folią spożywczą i tak zostawić na 30 minut.
Potem dodać drożdże i sól i wyrobić gładkie, elastyczne ale nie za bardzo luźne ciasto.
Zakryte odstawić na 70 minut. -
3.
Po upływie 25 minut wyjąć ciasto na lekko oprószony mąką blat i złożyć ciasto kilka razy.
Umieścić je w misce, znów zakryć i czynność składania powtórzyć po kolejnych 25 minutach.
Trzeci raz złożyć po 20 minutach. -
4.
Koszyk do rozrostu obsypać mąką, z ciasta uformować bochenek i włożyć go do koszyka łączeniem do dołu.
Oprószyć mąką i zakryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawić do 240 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą a na kratkę położyć kamień do pizzy lub talerz ceramiczny ( większy od średnicy chleba ).
Gdy ciasto wyrośnie a lampka kontrolna piekarnika zgaśnie szybko ale uważając aby się nie poparzyć wyjąć talerz lub kamień i delikatnie wyłożyć wyrośnięty chleb z koszyka. -
5.
Szybko naciąć na górze ciasto nożem i wstawić do piekarnika na 35 minut.
W połowie pieczenia uchylić drzwiczki aby para wydostała się z piekarnika, zamknąć piekarnik i piec chleb do końca czasu.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
( Czas pieczenia zależy od piekarnika jaki posiadamy, może będzie konieczność wydłużyć go o 5 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy lub bochenek pod spodem wydaje głuchy odgłos chleb jest upieczony ).
Chleb na zaczynie poolish – dodatkowe informacje
7 g drożdży instatnt to 25 g drożdży świeżych, więc jeśli nie macie suszonych to przeliczcie ile potrzeba świeżych do tego chleba
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb na miodzie
Następny przepis: Chleb Na Zakwasie - Bez Długiego Wyrastania