Chleb na ciemnym piwie
Chleb na ciemnym piwie to doskonały sposób na upieczenie domowego chleba z niesamowitym smakiem i aromatem. Zaskakujące połączenie ciemnego piwa z tradycyjnymi składnikami chlebowymi, takimi jak mąka, drożdże czy sól, nadaje końcowemu produktowi głębi i unikalnej nuty. Jest to idealny chleb na spokojne, domowe wieczory, który doskonale komponuje się z serem, wędlinami czy zupami. Chleb na ciemnym piwie to nie tylko satysfakcjonujący dodatek do posiłku, ale też ciekawa propozycja dla osób szukających nowych smaków. Spróbuj swoich sił w pieczeniu chleba – to prostsze niż myślisz, szczególnie z naszym przepisem.
admin
Składniki:
- – 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- – 1/2 szklanki otrąb pszennych
- – 1 i 1/2 szklanki ciemnego piwa
- – 1/2 kostki świeżych drożdży
- – płaska łyżka stołowa soli
- – 1 łyżka miodu
- – 4 łyżki oleju
- – słonecznik do posypania (opcjonalnie ziarna dyni)
Chleb na piwie – jak zrobić?
- Miód, piwo i 2 łyżki oleju lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu aż zaczyn podrośnie.
- Mąkę, otręby i sól mieszamy. Dodajemy podrośnięty zaczyn i dokładnie wszystko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wyrośnie, ponownie delikatnie je mieszamy.
- Dwie keksówki 12×25 smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia, który również delikatnie smarujemy olejem. (Jeżeli ktoś woli chlebek wysoki, to proszę całe ciasto wlać do jednej foremki o wymiarach 12×30 i piec 35 minut.)
- Ponieważ ciasto jest dość rzadkie, delikatnie wylewamy je po równo na dwie keksówki i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu delikatnie posypujemy słonecznikiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy ok. 30 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy chlebek z blaszek, skrapiamy zimną wodą po wierzchu (skórka będzie chrupiąca), delikatnie odrywamy papier i pozostawiamy do ostygnięcia na metalowej kratce.
- Chlebek można posypać przed pieczeniem ziarnami dyni zamiast słonecznika.
Chleb na ciemnym piwie – dodatkowe informacje
Po wyrośnięciu ciasta w keksówkach i posypaniu ich słonecznikiem lub dynią nie dotykamy już ciasta ponieważ może opaść.