Chleb maślankowy na spodzie
Chleb maślankowy na spodzie to propozycja dla miłośników domowego pieczywa. To tzw. chleb na zakwasie maślankowym, który wyróżnia się wyjątkową strukturą oraz bogatym i głębokim smakiem, idealny dla miłośników tradycyjnych smaków. Produkty wydobywają najdoskonalszy smak, a sposób przygotowania sprawia, że jest to chleb pachnący i puszysty, a jednocześnie wytrawny. Prosty w przygotowaniu, ale wymagający nieco cierpliwości podczas oczekiwania na właściwe wyrośnięcie ciasta. Składniki są łatwo dostępne, a proces, mimo skomplikowania, z pewnością przyniesie dużo satysfakcji. W końcu nie ma nic lepszego niż zapach świeżo upieczonego chleba.
Składniki:
- 400ml maślanki
- 450g mąki pszennej typ 450 (tortowa)
- łyżeczka soli
- łyżeczka sody
Chleb maślankowy na spodzie – jak zrobić?
- Piekarnik rozgrzej do 210 stopni. Mąkę przesiej, razem z sodą, dodaj sól i maślankę. Dokładnie wymieszaj, a następnie wyrób ciasto. Włóż do keksówki silikonowej lub metalowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 35-40 minut. Wystudź na kratce.
Chleb maślankowy na spodzie – dodatkowe informacje
Sprawdź stan wypieczenia patyczkiem, jeśli jest suchy po wyjęciu z ciasta to znak, że chleb się upiekł. Jeśli przykleja się do patyczka musi jeszcze pobyć w piecu.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łatwe naleśniki z jogurtem egzotycznym
Następny przepis: Łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy