Chleb gryczany na zakwasie (bezglutenowy)
Składniki:
- Na zakwas:
– 350 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
– 350 g letniej przegotowanej wody - Na ciasto:
– 440g zakwasu
– 240g wody mineralnej gazowanej
– 150g ugotowanych ziemniaków
– łyżka soli
– 160g maki z kaszy gryczanej niepalonej
– 120g mąki ryżowej
– 60g mąki sojowej
– 4 łyżki oleju
– 20g zmielonego siemienia lnianego
– woda
– ziarna słonecznika
– ziarna soi
– siemię lniane
– pestki z dyni
Chleb gryczany na zakwasie (bezglutenowy) – jak zrobić?
-
1.
Najpierw przygotowujemy zakwas z mąki gryczanej. 50g mąki z kaszy gryczanej niepalonej mieszamy z 50g ciepłej wody i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy kolejne 50g mąki z kaszy gryczanej niepalonej i 50g ciepłej wody i ponownie odstawiamy na 24 godziny. Czynności powtarzamy przez 7 dni, aż do uzyskania zakwasu. Przechowujemy go w lodówce.
-
2.
Jeżeli nie mamy wystarczającej ilości zakwasu, dodajemy do wyhodowanego zakwasu mąkę z kaszy gryczanej niepalonej i letnią przegotowaną wodę w tych samych proporcjach. Mieszamy, aby uzyskać 440g zakwasu do ciasta i trochę na później. Pozostawiamy na 24 godziny w ciepłym miejscu.
-
3.
Zmielone siemię lniane zalewamy gorącą wodą, tak aby przykrywała siemię, i mieszamy do uzyskania gęstej papki. Pozostawiamy na około 8 godzin.
-
4.
Do maszyny do pieczenia chleba dodajemy kolejno: mineralną wodę gazowaną, ugotowane ziemniaki, mąki, sól, olej, papkę ze zmielonego siemienia, zakwas oraz ziarna i pestki według upodobania. Mieszamy i pozostawiamy na noc, aby ciasto wyrosło. Następnie pieczemy przez godzinę.
xxxx – dodatkowe informacje
Jeżeli dieta pozwala nam na gluten lub jego śladowe ilości, możemy przygotować chleb gryczany na zakwasie. Do tego będziemy potrzebowali zakwasu z mąki gryczanej. Aby go przygotować, potrzebujemy jedną łyżeczkę zakwasu żytniego, 250g mąki z kaszy gryczanej niepalonej oraz 250g ciepłej przegotowanej wody. Wszystkie składniki miksujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Mąkę z kaszy gryczanej niepalonej możemy też łatwo przygotować samodzielnie, mieląc kaszę w młynku do kawy lub w blenderze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb grecki z czarnymi oliwkami
Następny przepis: Chleb kukurydziany