Chleb gryczany na zakwasie (bezglutenowy)

Chleb gryczany na zakwasie (bezglutenowy)

Chleb gryczany na zakwasie to doskonała, bezglutenowa alternatywa dla tradycyjnych pieczyw. Wykorzystanie zakwasu gryczanego nadaje mu wyjątkowego, głębokiego smaku i aromatu. Wypełniony dobrymi dla zdrowia składnikami, chleb gryczany jest nie tylko smaczny, ale również niezwykle odżywczy. Jego przygotowanie jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Zaletą chleba gryczanego jest to, że jest on idealny dla osób na diecie bezglutenowej. Spróbuj go raz, a z pewnością zechcesz piec go na co dzień. Smak tego niepowtarzalnego, zdrowego chleba wywoła uśmiech na twojej twarzy każdego ranka.

Składniki:

  • Na zakwas:
    – 350 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
    – 350 g letniej przegotowanej wody
  • Na ciasto:
    – 440g zakwasu
    – 240g wody mineralnej gazowanej
    – 150g ugotowanych ziemniaków
    – łyżka soli
    – 160g maki z kaszy gryczanej niepalonej
    – 120g mąki ryżowej
    – 60g mąki sojowej
    – 4 łyżki oleju
    – 20g zmielonego siemienia lnianego
    – woda
    – ziarna słonecznika
    – ziarna soi
    – siemię lniane
    – pestki z dyni

Chleb gryczany na zakwasie (bezglutenowy) – jak zrobić?

  1. 1.

    Najpierw przygotowujemy zakwas z mąki gryczanej. 50g mąki z kaszy gryczanej niepalonej mieszamy z 50g ciepłej wody i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy kolejne 50g mąki z kaszy gryczanej niepalonej i 50g ciepłej wody i ponownie odstawiamy na 24 godziny. Czynności powtarzamy przez 7 dni, aż do uzyskania zakwasu. Przechowujemy go w lodówce.

  2. 2.

    Jeżeli nie mamy wystarczającej ilości zakwasu, dodajemy do wyhodowanego zakwasu mąkę z kaszy gryczanej niepalonej i letnią przegotowaną wodę w tych samych proporcjach. Mieszamy, aby uzyskać 440g zakwasu do ciasta i trochę na później. Pozostawiamy na 24 godziny w ciepłym miejscu.

  3. 3.

    Zmielone siemię lniane zalewamy gorącą wodą, tak aby przykrywała siemię, i mieszamy do uzyskania gęstej papki. Pozostawiamy na około 8 godzin.

  4. 4.

    Do maszyny do pieczenia chleba dodajemy kolejno: mineralną wodę gazowaną, ugotowane ziemniaki, mąki, sól, olej, papkę ze zmielonego siemienia, zakwas oraz ziarna i pestki według upodobania. Mieszamy i pozostawiamy na noc, aby ciasto wyrosło. Następnie pieczemy przez godzinę.

xxxx – dodatkowe informacje

Jeżeli dieta pozwala nam na gluten lub jego śladowe ilości, możemy przygotować chleb gryczany na zakwasie. Do tego będziemy potrzebowali zakwasu z mąki gryczanej. Aby go przygotować, potrzebujemy jedną łyżeczkę zakwasu żytniego, 250g mąki z kaszy gryczanej niepalonej oraz 250g ciepłej przegotowanej wody. Wszystkie składniki miksujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Mąkę z kaszy gryczanej niepalonej możemy też łatwo przygotować samodzielnie, mieląc kaszę w młynku do kawy lub w blenderze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb grecki z czarnymi oliwkami
Następny przepis: Chleb kukurydziany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode