CHLEB CODZIENNY
Chleb jest podstawowym produktem w naszej codziennej diecie, ale co jeśli chciałbyś odkryć radość tworzenia własnego bochenka? Prezentujemy przepis na Chleb Codzienny, który jest prosty, zdrowy i pyszny. Bez dodatku sztucznych składników i konserwantów, tylko naturalne składniki, które możesz dostosować do swoich upodobań. Chleb Codzienny sprawi, że zwykły posiłek zamieni się w prawdziwą ucztę dla podniebienia. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie domowe smaki, mają wrażliwy żołądek lub po prostu chcą poczuć satysfakcję z samodzielnego wyrabiania chleba. Przekonaj się, jak przyjemne i proste może być pieczenie chleba w domu.
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki żytniej razowej
- 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody z mlekiem pół na pół
- (nie gorącej, gdyż zabije drożdże)
- 1 szklanka maślanki, serwatki lub jogurtu naturalnego o temp. 22 st. C.
- dodatki jakie lubimy, orzechy, mak, siemię, ziarna zbóż, itp
Chleb codzienny – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Do dzieła!
Przesiewamy mąkę przez sito lub durszlak o drobnych oczkach. Pozwoli nam to na wyłapanie ewentualnych przykrych niespodzianek i napowietrzenie mąki. Drożdże kruszymy do małej miski, dodajemy cukier, dolewamy wodę i dodajemy łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki połączyć lub rozpuścić. Odstawiamy nasz zaczyn w spokojne miejsce pod przykryciem na ok. 30 minut aby drożdże zaczęły swoją pracę. Gdy zaczyn zacznie mocno pracować do dużej miski dajemy przesianą mąkę, sól i maślankę więc miska powinna być odpowiednio duża abyśmy mogli zarobić ciasto. Dokładnie mieszając wyrabiamy ciasto na miękką zwartą gładką masę. Ja używam do tego drewnianej szpatuły. Odkładamy nasze ciasto, przykrywamy folią aby nie wyschło i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ciasto powinno nam w tym czasie znacznie zwiększyć objętość. W między czasie przygotowujemy formy (2 formy „keksówki”), smarujemy ścianki i dno margaryną do pieczenia, obsypujemy płatkami owsianymi które nam się przylepią do ścianek formy. Przekładamy ciasto do formy, ugniatamy lekko naszą szpatułą zamaczaną w wodzie, nacinamy wierzch lekko nożem i posypujemy ziarnem wg uznania, słonecznikiem sezamem lub kminkiem. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Nagrzewamy nasz piec do temperatury 200 stopni, musimy go naparować skrapiając wnętrze czystą zimną wodą ze spryskiwacza. Będzie to super środowisko do pieczenia i pozwoli ładnie zrumienić nasz chleb. Wkładamy formę z ciastem do pieca i pieczemy ok. 40-50 minut. Gdy chleb się zarumieni na ciemno złoty kolor sprawdzamy czy jest upieczony. Jeśli odgłos pukania palcem w skorupę będzie głuchy to chleb jest dobrze upieczony. Studzimy na kratce lub na koszyku i po wystudzeniu możemy zakosztować naszego super chlebka.
PS. Po kilku pieczeniach każdy następny wypiek chleba będzie prostszy i łatwiejszy.
Chleb codzienny – dodatkowe informacje
Podstawowa porada: korzystniej będzie dla naszego chleba jak wszystkie składniki będą miały temperaturę pokojową lub odrobinę wyższą, gdy przechowujemy coś w lodówce należy to odpowiednio wcześniej wyjąć z chłodu. Drożdże powinny być najświeższe jak to możliwe i nie mrożone. Temperatura w kuchni powinna być nie niższa niż 22 st. C pozwoli to na dobre wyrastanie ciasta i zaczynu. Jeśli ciasto jest w/g was za gęste można dodać odrobinę wody i ponownie wyrobić.