Chleb bezglutenowy z ziemniakami

Chleb bezglutenowy z ziemniakami

Chleb bezglutenowy z ziemniakami to idealny wybór dla osób na diecie bezglutenowej lub dla tych, którzy szukają odmiany od tradycyjnych pieczyw. Ten przepis udowodni, że bezglutenowe wypieki mogą być równie smaczne i chrupiące. Sekretem tego przepisu jest dodatek ziemniaków, które nadają chlebowi miękkość i wilgotność. Tworzy on idealną równowagę smakową i strukturalną, wprowadzając element zaskoczenia do tradycyjnego chleba. Chleb bezglutenowy z ziemniakami jest idealny na śniadanie, do kanapek lub po prostu jako dodatek do codziennej diety. Zachwyci swoją unikalnością zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki jaglanej – zmieliłam kaszę
  • 250 g gotowanych ziemniaków
  • 1 torebka suszonych drożdży 7 g
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2,5 szklanki wody

Chleb bezglutenowy z ziemniakami – jak zrobić?

  1. 1.
    Ziemniaki zalać 1 szklaną gorącej wody i zmiksować na gładką masę. Przestudzić, aby nie były gorące.
    Wymieszać wszystkie suche składniki razem.
    Połączyć składniki suche z ziemniakami, dodać resztę ciepłej wody. Zmiksować.
  2. 2.
    Miskę z ciastem wstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przemieszać ciasto po wyrośnięciu.
    Przełożyć do dwóch keksówek, u mnie jednorazowe aluminiowe 10×24 cm. Keksówki przykryłam ściereczką i położyłam na kaloryferze na 20 minut.
  3. 3.
    Włożyć do ciepłego piekarnika i piec w 180 st.C przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z keksówek i piec jeszcze na kratce 15 minut.

Chleb bezglutenowy z ziemniakami – dodatkowe informacje

W smaku ren chleb jest lepszy od niejednego glutenowego i o wiele zdrowszy. Przepis pochodzi z bloga Kuchnia bez alergii.Ja zamrażam po dwie kromki chleba szczelnie zapakowane w folię spożywczą i dodatkowo w worek ze strunką i wyciągam kiedy mam ochotę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb bezglutenowy, wegański
Następny przepis: CHLEB CODZIENNY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode