Chleb bezglutenowy, wegański
Wegański chleb bezglutenowy to doskonały wybór dla tych, którzy starają się zachować zdrowy styl życia, unikając produktów odzwierzęcych i glutenu. Składniki, z których jest przyrządzony, są nie tylko naturalne, ale również pełne wartości odżywczych. Ten chleb wegański jest nie tylko smaczny, ale również sycący dzięki zawartości błonnika. Idealnie pasuje jako dodatek do różnego rodzaju dań – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczywa, które będzie służyć zdrowiu i samopoczuciu.
admin
Składniki:
- 150g mąki ryżowej
- 150g mąki gryczanej
- 100g mąki jaglanej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 7g drożdży instant
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Chleb bezglutenowy, wegański – jak zrobić?
- Mielone siemię lniane zalać 2/3 szklanki wrzącej wody, dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
- W misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąki, sól, cukier i drożdze instant. Kisel z siemienia lnianego wymieszać z 400-450ml ciepłej wody i oliwą. Dodać do składników suchych i wymieszać łyżką. Ciasto powinno byc gęste. W miarę potrzeby dodać wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Keksówke wysmaruj olejem i przelej do niej ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu około 30-40 min do wyrośnienia. Piecz 50-55min w temperaturze 190 stopni. Studź na kratkce.
Chleb bezglutenowy, wegański – dodatkowe informacje
Do chleba można dodać różne ziarna, na przykład pestki słonecznika, pestki dyni, suszoną żurawinę lub suszone śliwki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb bezglutenowy
Następny przepis: Chleb bezglutenowy z ziemniakami