Chipsy jabłkowe

Chipsy jabłkowe

Chipsy jabłkowe cieszą się coraz większą popularnością, jako pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych. Od teraz, dzięki naszemu przepisowi, możecie przygotować je samodzielnie, a zapach pieczenia jabłek rozpływający się po domu, na pewno wprawi Was w dobry nastrój. Chipsy jabłkowe z piekarnika są niezwykle proste do zrobienia, a ich słodko-cierpki smak na pewno przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przygotowanie tych chrupiących przekąsek to świetna okazja do wspólnego gotowania z najmłodszymi. Oto nasz sposób na chipsy jabłkowe.

Składniki:

  • banany

Chipsy jabłkowe – jak zrobić?

  1. Jabłka myjemy, osuszamy i pozbawiamy gniazd nasiennych przy pomocy specjalnego przyrządu. Następnie jabłka kroimy w cienkie około 2-3 mm plasterki. Plasterki jabłek układamy na sitach suszarki i suszymy początkowo na najwyższej mocy, a potem na niższej. Suszenie jabłek w mojej suszarce zajęło mi około 14-15 godzin. Czas suszenia zależy od mocy suszarki i grubości plasterków. Gotowe chipsy jabłkowe przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku.

Chipsy jabłkowe – dodatkowe informacje

Najlepiej użyć jabłek odmiany Champion – są słodkie i dość twarde, a podczas suszenia nie ciemnieją. Przed suszeniem plasterki jabłek możemy oprószyć cynamonem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chipsy Chicharron
Następny przepis: Chipsy pomidorowe z czosnkiem, pietruszką, bazylią, chili i solą morską

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode