Chińszczyzna z kurczakiem i makaronem ryżowym

Chińszczyzna z kurczakiem i makaronem ryżowym

Chińszczyzna z kurczakiem i makaronem ryżowym to prosta do przygotowania, ale pełna smaku potrawa na obiad. Jest to klasyka kuchni chińskiej, która zaskoczy cię swoją kremową konsystencją i łagodnym, aromatycznym smakiem, doskonale zbalansowanym przez pikantne nuty sosu sojowego i ostrego chilli. Makaron ryżowy absorbuje sos, stając się jeszcze bardziej soczysty, a kurczak dodaje białka, które czynią to danie sycącym i pożywnym posiłkiem. To danie chińskie z makaronem ryżowym jest doskonałe na weekendowy obiad z rodziną albo na kolację w tygodniu, kiedy chcesz coś szybkiego, ale jednocześnie zdrowego i smacznego.

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
  • 0,5 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • Sos sojowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula dymka
  • Kolendra, pieprz
  • Chińska mieszanka warzywna

Chińszczyzna z kurczakiem i makaronem ryżowym – jak zrobić?

  1. Sposób przygotowania:

    1. Fileta kroimy w kostkę lub paski. W osobnym naczyniu mieszamy 2 łyżki sosu sojowego oraz szczyptę kolendry młotkowanej z pieprzem (marynata). Mieszamy marynatę z pokrojonym filetem i odstawiamy do przegryzienia się smaków.
    2. W tym czasie na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojoną drobno dymkę oraz czosnek, następnie chińską mieszankę warzywną – ilość dowolna.
    3. Smażymy do miękkości warzyw.
    4. Osobno smażymy kurczaka. I dodajemy do warzyw. Podlewamy odrobiną sosu sojowego (1-2 łyżki).
    5. Przygotowujemy makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu.
    6. Makaron wrzucamy do warzyw z kurczakiem, mieszamy wszystko i gotowe. Można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Słowa kluczowe: makaron ryżowy z kurczakiem po chińsku, danie chińskie z makaronem ryżowym, dania chińskie z makaronem ryżowym

Chińszczyzna z kurczakiem i makaronem ryżowym – dodatkowe informacje

Jeśli wcześniej zamarynujemy kurczaka możemy usmażyć go w pierwszej kolejności, następnie dodać do niego warzywa i makaron ryżowy. Wtedy nasze danie będzie 1 lub dwu garnkowe. W zależności czy nasz makaron będzie błyskawiczny czy nie. Mój nie był.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chińskie pierożki Dim Sum z wołowiną
Następny przepis: Chińszczyzna z ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode