Chimichangas
Chimichanga to popularne danie w kuchni meksykańskiej, które zdobywa coraz więcej miłośników na całym świecie. Ten przepis na chimichangę to połączenie podsmażonej tortilli skręconej w rulon, z pysznym nadzieniem, na przykład z kurczakiem. To danie, choć może wydawać się trudne, jest w rzeczywistości proste i szybko się je przygotowuje. Chimichanga ma bogaty smak, a jej różnorodne dodatkowe składniki, takie jak sosy, mogą wyostrzyć apetyt każdego smakosza. Nasz przepis pomoże wam opanować sztukę przygotowywania chimichangi, przekształcając tradycyjne składniki w nietuzinkowy, smakowity obiad lub kolację.
Chimichangas – jak zrobić?
admin
Składniki:
- 500g kurczaka, filet
- 200g pomidorów z puszki
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- Puszka czerwonej fasoli, 400g
- 2 ząbki czosnku
- 300g żółtego sera, tarty
- Szklanka oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 8-10 tortilli (20cm)
- Sól
- Pieprz
- Słodka papryka w proszku
- Ostra papryka w proszku
- Papryka chili w proszku
- Woda lub oliwa z oliwek
Chimichangas – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Pokrojone cebule podsmażyć na łyżce oleju i gdy się zeszkli dodać drobno pokrojony, przyprawiony solą i pieprzem, filet. Gdy kurczak się podsmaży dodać drobno pokrojone papryki i przeciśnięty czosnek. Smażymy, często mieszając, aż papryka trochę zmięknie i wtedy dodajemy pomidory. Przyprawić do smaku i gotować jeszcze ok. 10 minut. Fasolę odcedzić, przepłukać i zmiksować na papkę. Dodać do papki parę kropel wody lub oliwy. Gdy farsz jest już gotowy, każdą tortillę podgrzać na suchej, średnio rozgrzanej patelni do czasu aż zmięknie. Na środek ciepłej tortilli nakładać po kolei papkę z fasoli, farsz i żółty ser. Posmarować boki tortilli rozmąconym jajkiem i złożyć w kopertę, zaczynając od boków. Złożone tortille smażyć na pozostałym oleju na złotobrązowy kolor.
Chimichangas – dodatkowe informacje
Chimichangas można podawać z sosem salsa, guacamole i kwaśna śmietaną lub surówką ze świeżych warzyw.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chili con carne z chlebkiem nan
Następny przepis: Chinol na szybki obiad