chatka Puchatka (chatka Baby Jagi)
Czarująca w swojej prostocie, Chatka Puchatka (lub Chatka Baby Jagi) to ciasto, które przywodzi na myśl bajkowe klimaty. Głównie znane z bajki o Puchatku i jego przyjaciołach, teraz można je znaleźć na naszym stole. Tworząc je, przenosimy się do świata dzieciństwa – czasów pełnych słodyczy i beztroski. Ta propozycja to nie tylko dobrze znany smak, ale również niepowtarzalny wygląd. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ciasto Chatka Puchatka krok po kroku, koniecznie sprawdź ten przepis. Przygotowanie Chatki Puchatka to prawdziwa gratka dla każdego wielbiciela domowych wypieków. Zaskocz swoich bliskich nie tylko wyśmienitym smakiem, ale i wyjątkowym wyglądem ciasta!
admin
Składniki:
- 36 sztuk herbatników typu Petitki
- masa serowa:
- 600 gramów zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego
- 125 gramów miękkiego masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- polewa czekoladowa
- 1 galaretka czerwona + 350 ml wrzątku
Chatka puchatka (chatka baby jagi) – jak zrobić?
- Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki we wrzątku (400 ml), przelewamy ją do płaskiego, optymalnie prostokątnego naczynia, odstawiamy do zastygnięcia. Ser ucieramy z miękkim masłem, dodajemy cukry, wszystko dokładnie ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Od całości masy serowej odejmujemy 1/3 (moja całkowita waga masy miała około 750 gramów, więc odjęłam od całości około 250 gramów). Do mniejszej części dodajemy kakao, mieszamy dokładnie.
- Na blacie rozkładamy spory płat folii aluminiowej, układamy herbatniki w następujący sposób:
- Musi być po 6 herbatników w 3 rzędach.
- Powierzchnię herbatników smarujemy równomiernie masą kakaową.
- Przykrywamy ją pozostałymi ciastkami, powielając układ ciastek ze spodu.
- Na środkowej części ciastek wykładamy cienką warstwę masy białej. Z zastygniętej galaretki wycinamy paseczek. Na serze układamy galaretkę.
- Na galaretkę wykładamy resztę masy serowej.
- Pomagając sobie folią, zewnętrzne ciastka „zamykamy” powoli i delikatnie, tworząc kształt chatki.
- Ciasto zawijamy ściśle w folię i wkładamy na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie folię odwijamy delikatnie, przygotowujemy polewę czekoladową i polewamy nią ciasto, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Porady – dodatkowe informacje
Najlepiej sprawdzi się tutaj ser twarogowy taki do mielenia, jeśli jednak nie mamy ochoty na dodatkową pracę, wybierzmy serek z wiaderka, ale o zawartości tłuszczu powyżej 18%.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chatka - ciasto bez pieczenia
Następny przepis: CHATKA Z PIERNIKA