Chałka z budyniem

Chałka z budyniem

Pragniesz przygotować coś słodkiego, a zarazem oryginalnego na weekendowy deser? Spróbuj niezwykle smakowitej chałki z budyniem! To wyjątkowe połączenie delikatnej, puszystej chałki ze słodkim, aksamitnym budyniem to prawdziwe rozpieszczenie dla każdego podniebienia. Ta chałka pełna jest pysznego, kremowego budyniu, który dodaje jej szczególnej słodyczy i wilgotności. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią tradycyjne wypieki z unikalnym twistem. Sprawdzi się doskonale podczas weekendowego śniadania, popołudniowej kawy czy też jako smaczny deser po obiedzie. Smak tego ciasta na pewno zapadnie Ci w pamięć!

Składniki:

  • 250ml mleka
  • 350ml do przygotowania budyniu
  • 42g drożdży
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 800g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 opakowanie budyniu
  • ewentualnie gruby cukier do posypania lub mak

Chałka z budyniem – jak zrobić?

  1. 1. Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu tylko w 350ml mleka. Wystudzić.
  2. 2. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić.
  3. 3. Do wyrośniętego zaczynu dodać 1 jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. 4. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części (wyjdą 2 długie chałki). Uformować 6 równych wałków. Wałki lekko rozwałkować. Wzdłuż każdego wałka na środku nałożyć łyżką budyń. Skleić brzegi i jeszcze raz zrolować w wałek. Z 3 wałków zapleść warkocz (zrobić 2 warkocze). Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki.
  5. 5. Chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na około 30min. do wyrośnięcia.
  6. 6. Chałki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem lub makiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. W razie potrzeby, pod koniec pieczenia, przykryć chałki folią aluminiową.

Chałka z budyniem – dodatkowe informacje

Smak budyniu według uznania ja najlepiej lubię śmietankowy lub waniliowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: chałka okrągła
Następny przepis: Chałwowiec z bezami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode