Chałka z budyniem
Pragniesz przygotować coś słodkiego, a zarazem oryginalnego na weekendowy deser? Spróbuj niezwykle smakowitej chałki z budyniem! To wyjątkowe połączenie delikatnej, puszystej chałki ze słodkim, aksamitnym budyniem to prawdziwe rozpieszczenie dla każdego podniebienia. Ta chałka pełna jest pysznego, kremowego budyniu, który dodaje jej szczególnej słodyczy i wilgotności. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią tradycyjne wypieki z unikalnym twistem. Sprawdzi się doskonale podczas weekendowego śniadania, popołudniowej kawy czy też jako smaczny deser po obiedzie. Smak tego ciasta na pewno zapadnie Ci w pamięć!
admin
Składniki:
- 250ml mleka
- 350ml do przygotowania budyniu
- 42g drożdży
- 100g masła
- 100g cukru
- 800g mąki pszennej
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- 1 opakowanie budyniu
- ewentualnie gruby cukier do posypania lub mak
Chałka z budyniem – jak zrobić?
- 1. Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu tylko w 350ml mleka. Wystudzić.
- 2. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić.
- 3. Do wyrośniętego zaczynu dodać 1 jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- 4. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części (wyjdą 2 długie chałki). Uformować 6 równych wałków. Wałki lekko rozwałkować. Wzdłuż każdego wałka na środku nałożyć łyżką budyń. Skleić brzegi i jeszcze raz zrolować w wałek. Z 3 wałków zapleść warkocz (zrobić 2 warkocze). Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki.
- 5. Chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na około 30min. do wyrośnięcia.
- 6. Chałki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem lub makiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. W razie potrzeby, pod koniec pieczenia, przykryć chałki folią aluminiową.
Chałka z budyniem – dodatkowe informacje
Smak budyniu według uznania ja najlepiej lubię śmietankowy lub waniliowy.