chałka okrągła
Chciałbyś samodzielnie upiec okrągłą chałkę, taką jakie można często spotkać na żydowskim stole? Ten przepis jest dla Ciebie. Chałka przypomina bułkę, chociaż jest bardziej sycąca i ma specyficzny, słodkawy smak. Jej najważniejszym elementem jest zaplatanie i zawijanie, które nadaje jej charakterystycznego kształtu. W przepisie tym zostaniesz przeprowadzony przez cały proces, a także dowiesz się, jak skomponować wszystkie składniki tak, aby uzyskać idealny smak i konsystencję. Naucz się, jak zaplatać chałkę, aby sprostać tradycji i uczynić Twój stół jeszcze bardziej wyjątkowym.
admin
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- szczypta soli
- 250 ml ciepłego mleka
- 70 gramów roztopionego, schłodzonego masła
- 20 gramów drożdzy
- 70 gramów cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajo
- do posmarowania: 1 rozkłócone jajo + 2 łyżki mleka
- do posypania ewentualnie mak lub sezam
Chałka okrągła – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Drożdże mieszamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy z solą, cukrem waniliowym i resztą cukru zwykłego, dodajemy masło, jajo, rozczyn i zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy w misce do podwojenia objętości. Następnie krótko zagniatamy, ciasto dzielimy na 4 równe części. -
2.
Z każdej z nich formujemy wałeczek o długości około 40 cm. -
3.
Następnie ułożyć po dwa wałki na krzyż, przeplatając je naprzemiennie. -
4.
Następnie należy przełożyć niżej leżący wałek nad wałek leżący obok. -
5.
W taki sposób przełożyć następne 3 wałki leżące niżej z pozostałych stron. (Zawsze mamy mieć po 2 wałki z każdej strony). -
6.
Tak postępować dalej, przekładając zawsze wałki leżące niżej nad wałki leżące obok. -
7.
Zaplatać, aż wałki się skończą. Pozostałe końcówki wałków włożyć pod spód chałki.
Chałeczkę przenieść na papier do pieczenia, odstawić na 20 minut do napuszenia, następnie posmarować jajem z mlekiem. Można posypać ją ziarenkami.
Piec około 35 – 40 minut w temperaturze 180 stopni, na złoto – brązowo.
chałka okrągła – dodatkowe informacje
Po wyrastaniu ciasta w misce porządnie zagniećmy (odgazujmy) ciasto. Czynności powinnyśmy wykonywać w miarę sprawnie, bo dobrze zagniecione ciasto będzie nam szybko rosło. Nie przekraczajmy czasu „puszenia” się ciasta po uformowaniu. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Studzimy najlepiej na kratce.