Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków

Ciesz się odmiennością smaków dzięki proponowanemu przepisowi na Carpaccio z buraków. Ta niekonwencjonalna interpretacja klasycznego dania zamieni tradycyjną wołowinę na intensywnie kolorowe i soczyste buraki. Wykorzystanie gotowanych buraków czyni danie łatwiejszym do przygotowania, a jednocześnie zachowuje charakterystyczną dla buraków czerwonego słodycz. Carpaccio z buraków to propozycja pełna witamin i składników odżywczych. Spróbuj tego wyjątkowego dania, które z pewnością zaskoczy Cię swoją prostotą i wykwintnością. To doskonałe połączenie smaku i prezentacji, które zachwyci każdego miłośnika kulinarnych nowości.

Składniki:

  • 3 świeże buraki czerwone
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 granat
  • sałata lodowa lub miks sałat
  • 5 łyżek słonecznika
  • 3 łyżki pestek dyni
  • sos:
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz

Carpaccio z buraków – jak zrobić?

  1. Carpaccio z buraka – przepis:

    Musztardę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, octem balsamicznym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać oliwę i doprawić solą oraz pieprzem.

  2. Buraki obrać, ugotować do miękkości i pokroić w cienkie plasterki. Sałatę lodową porwać na mniejsze części, sera feta pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni aż się lekko zbrązowieje. Na sałacie lodowej trzeba rozłożyć buraki, ser feta, polać sosem balsamicznym i posypać pestkami granatu, prażonym słonecznikiem oraz pestkami dyni. Carpaccio z buraka jest gotowe do podania.

Carpaccio z buraków – dodatkowe informacje

Buraki na carpaccio z buraka można również upiec w piekarniku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Carpaccio z buraka z kozim serem i rukolą
Następny przepis: Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode